top of page

Архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици“



В неделния ден на 17 декември, когато отбелязваме Неделя на св. Праотци, в столичния храм „Св. Седмочисленици“ бе отслужена архиерейска света Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на храма, протойерей Валентин Кожухаров, протойерей Станко Дидов, свещеник Димитър Събев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Кирил Попов и дякон Тодор Стоянов.


Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от катедралния с диригент Снежана Григорова.

Преди началото на архиерейската богослужба в храма бяха донесени мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски, чието прославление бе извършено най-тържествено през тази година. Празникът на светия патриарх винаги се свързва с този храм, наречен „пантеон на Българската святост“ и от десетилетия след отслужването на литургия се извършва литийно шествие до паметника на св. Евтимий, който се намира в центъра на града.

Богомолците постепенно изпълнили храма, благоговейно се покланяха на св. мощи и окрилени от светинята се уединяваха в храмовото пространство, като се отдаваха на молитва. След като миряните се причастиха със св. Тайни Христови, епископ Поликарп се обърна към църковното събрание със слово, в което каза:

„Днес възхваляме благодатни и богоносни отци, онези, които са свързани, по един или друг начин със славословието, с очакването на месията – Господ Иисус Христос. Прославяме тези, които са проповядвали младенеца Христос, като са свидетелствували думите на Бога и са подготвяли народа за среща с Него. Прославяйки тяхната памет, ние си припомняме чрез апостолското четиво за техния живот, за страданията на част от тях, както свидетелствува Писанието. Светите апостоли говорят, че те бяха гонени и преследвани, бяха измъчвани и изтезавани, на мъка подлагани, с трион рязани, всички те, които пострадаха за името Господне преди рождението на Иисуса Христа почитаме и се насърчаваме чрез техния пример, ние като човеци да носим тази благодат, да носим това призвание, да свидетелстваме Бога в света и както те станаха съработници на Божията благодат и насърчаваха човеците към Божия Син, така и ние след Рождество Христово да бъдем проводници на Божията благодат. Поглеждайки към Младенеца, да се изпълваме със смирение, човеколюбие, благолюбие, търпение и най-вече с любов. Защото, както чухме от светото евангелско четиво, поканени сме всички на Божията трапеза и е необходимо да не се отлъчваме, самоотлъчваме, като пожелаваме нещата от света, но да бъдем не само призвани, но и избрани. Да застанем там, на трапезата Божия, и не само да пием, ядем и да се веселим, но и да бъдем готови да свидетелстваме с цената на нашия живот Този, който ни е поканил на трапезата“ – призова владиката и отправи благопожелания към храмовото духовенство и присъстващия богомолен народ.

От своя страна предстоятелят на храма благодари на владиката и благопожела здраве, дълголетие и благодатни дни.


Текст : Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Димитър Цонков

bottom of page