top of page

21 март – празник на КюстендилВсяка година на 21 март Кюстендил почете своя празник. Празник, който е в чест на Светите 40 мъченици. На този ден по Стар стил се отбелязва тяхната памет.

От 1966 г. денят се отбелязва като ден на пролетта, известен като „Кюстендилска пролет“ и е почивен ден за жителите на града и не учебен за учениците.

Стотици жители и гости от цялата страна отбелязаха празника "Кюстендилска пролет - 2023", който продължи през целия 21 ден на месец март.

На централния площад "Велбъжд", в самото начало на празника, беше отслужен водосвет и молебен за здравето и благоденствието на жителите и гостите на града.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, водоосвещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, свещеници от града, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в празника, по традиция, взе и Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител.

Сред официалните гости беше и г-жа Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Сдружението на общините в България.


След празничния водосвет епископ Поликарп поздрави кмета на община Кюстендил г-н Петър Паунов, представителите на различни институции и организации, многочисления народ, гостите и подрастващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, сили благословени успехи, както и достойно посрещане на празника на празниците Възкресение Христово – Пасха Христова.

Епископът сподели, че Негово Светейшество е отличен с общественото звание „Почетен гражданин“ на Кюстендил, отличие, което ще му бъде тържествено връчено на 23 март в сградата на Софийска света митрополия.

Поздрав към присъстващите поднесе и кметът на града г-н Петър Паунов.

Празникът продължи освен с концертна програма на площада, така и с шествие до хълма "Хисарлъка" над града, където празникът продължава в семейна и приятелска обстановка.

След официалното откриване на празника, високите гости посетиха сградата на община Кюстендил, където проведоха приятелски градивен разговор с кмета г-н Паунов и неговия екип. На срещата бяха изтъкнати добрите инициативи и практики, които допринасят за благоденствието на жителите и общината, както и за духовното обновление, което настъпва сред гражданите на общината.


Снимки: Кюстендилско архиерейско наместничество

Comments


bottom of page