top of page

Обновление на храм "Св. Петка" в радомирското село Бобораци



На 22 октомври с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм "Св. Петка" в радомирското село Бобораци, се състоя духовно тържество.

С Архиерейска света Литургия беше почетен храмовият празник на църквата - деня на св. Петка, 160 години от освещаването на храма и обновление след ремонт и реставрация на святото място.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия и енорийски свещеник на селото, свещеник Иван Димитров, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковният клир беше възпълнен от църковни певци воглаве с г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н Грисен Чакъри.

Преди светата Литургия епископ Поликарп извърши чина на обновлението, и пострига за четец и певец малкия Божи раб Даниил.

Светата Литургия беше уважена от г-н Пламен Алексиев, кмет на община Радомир, кметския наместник на с. Бобораци, кметове на населени места, представители на различни организации и институции, както и от десетки жители и гости на селото.

След богослужението Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, извърши офикиране. За иконом беше офикиран протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия. Епископ Поликарп изтъкна пред народа достойнствата, качествата и изрядното служение на о. Александър и сподели, че отличието му се дава като благодарност за всичко, както и за поощрение за достойното му бъдещо служение.

Поздравявайки новия иконом, епископът произнесе проповед, в която говори за събитията, които са събрали християнското множество в храма и акцентирайки върху най-важното от тях, призова вярващите християни да бъдат изпълнение с вяра, надежда и любов и възрастват в добродетелен живот по примера на св. Петка и достойните свои предци. Негово Преосвещенство изказа благодарност към всички ктитори и дарители за щедростта за ремонта на храма и тяхната любов към Православната църква и вяра. Той се помоли, тази ангажираност в духовния живот и преданост към Православната църква да се предава и на подрастващите - идните поколения.

Цялото църковно изпълнение беше поздравено от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

От името на всички присъстващи поздрав и благодарност към Негово Светейшество и епископ Поликарп поднесе новият иконом Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия и енорийски свещеник на селото.

Празникът в храма на с. Бобораци завърши с раздаване на нафора, както и с празнична обща братска софра и музикална програма, на която от името на всички жители на селото, на епископ Поликарп беше подарена икона с образа на св. Петка Търновска, за спомен от молитвеното духовно тържество.


Снимки: архимандрит Евтимий

bottom of page