top of page

Архиерейска литургия в чест на празника „Честни вериги на св. ап. Петър“



На 16 януари, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Свети апостоли Петър и Павел“ бе отслужена архиерейска света Литургия.

Архиерейското богослужение бе по повод празника Честните вериги и страдалческия подвиг на светия първовърховен апостол Петър, който празник Православната църква почита днес, заедно с паметта на преп. Ромил Видински и св. свщмчк Дамаскин Габровски.

Литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с епископа в богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. ап. Андрей“, протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“, с. Драгичево, свещеник Арсений Каньов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Антоний Ковачев и дякон Кирил Попов.

Литургийните песнопения бяха молитвено изпълнени от дамския хор при храма, с диригент Виктория Александрова.

С пастирско слово към присъстващите се обърна епископ Поликарп в края на богослужбата. Той припомни историята на празника на Честните вериги на свети апостол Петър и за желанието в този храм, посветен на светите апостоли, тържествено да се чества този празник. „Нека и ние да бъдем като св. ап. Петър твърди във вярата, да бъдем твърди в нашето духовно издигане и извисяване, да бъдем твърди в добродетелния живот и да не се поддаваме пред никое изпитание и изкушение, а да знаем и помним онова, което апостолът чрез това историческо събитие ни дава – да знаем, че сме в Божии ръце и че нищо не може да се докосне до нас без Божията воля, а тя е винаги спасителна за нас. Нека утвърдени в апостолската сила и мъжество, да имаме благодатното осенение на честните вериги на св. ап. Петър, с които беше окован и които ангелът Господен сам отключи, и с неговия духовен плам да станем истински Христови ученици“ – каза в словото си владиката. Той поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и преподаде първосветителското му благословение.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Кирил Дидов. Той благодари за архиерейската богослужба и за участието му в още един установен храмов празник, на който верният народ се събира и духовно се укрепва във вярата, и му пожела Бог да му помага, да го води по спасителния път и да го постави на по-високо служение.

За духовна радост на присъстващите в края на богослужбата от св. олтар бяха изнесени за благословение мощехранителница с частици от честните мощи на св. ап. Петър и св. ап. Филип.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: йеродякон Вартоломей

bottom of page