top of page

Храмът “Св. ап. Андрей Първозвани” тържествено отбеляза храмовия си празникНа 30 ноември, с тържествена архиерейска света Литургия столичният храм “Св. ап. Андрей Първозвани” отбеляза храмовия си празник. В деня, в който честваме светия първозван апостол Андрей архиерейската богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.


В съслужение взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Стилиян Табаков, ставрофорен иконом Кирил Дидов, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, ставрофорен иконом Гоце Христов, иконом Любомир Стоянов, иконом Дилян Цветков, протойерей Стоян Димитров, протойерей Георги Янъков, протойерей Симеон Змейков, свещеник Иван Генчев, свещеник Димитър Кутлев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Празничните песнопения бяха изпълнявани от сборна група певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. За благословение и поклонение на вярващите на бе изнесена и поставена на специален проскинитарий мощехранителница с частица от мощите на св. апостол Андрей и св. Параскева.

По време на литургията епископ Поликарп, заедно с духовниците отправиха специална молитва за здравето на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит като призоваха и вярващия народ да моли за боледуващия първойерарх. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо за здраве и благословение на присъстващите.


С тържествено слово в края на богослужбата епископ Поликарп припомни дивното служение на Първозвания св. апостол като акцентува на неговата готовност да тръгне веднага след Христа и самоотвержеността му да приеме кръстна смърт, подобна на Спасителя. Владиката поздрави духовенството, певците и боголюбивия народ по повод храмовия празник и отправи молба към църковното събрание да се моли за здравето на Българския патриарх Неофит, който е на болнично легло и има нужда от духовна подкрепа.

От името на духовенството, на църковното настоятелство, на храмовото изпълнение и от свое име отец Стилиян благодари на викария и му поднесе красив букет цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page