top of page

Панихида преди Месни заговезни в Софийска митрополия



На 18 февруари – събота, ден преди Месни заговезни, Православна църква отдава почит на всички православни християни, отишли си от този земен свят. Денят, известен още като Голяма задушница, е един от трите дни през годината, определени всецърковно да се почитат починалите.

По традиция, в навечерието на Задушница, в митрополитския храм „Св. Марина“ бе отслужена панихида за упокоилите се духовници, служители и ктитори на Софийска света митрополия и епархия. Заупокойното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. пр. Илия“ и йеродякон Поликарп.

На панихидата присъстваха всички митрополитски служители, които заедно с духовенството отправиха молитви за починалите предстоятели, духовници и служители, отдали своите сили и труд за благоденствието на Българската православна църква и Софийска епархия, както и за своите починали близки.

В края на последованието епископ Поликарп, като преломи хляба и преля от виното, каза: „Бог да прости всички покойници! Царство им небесно!“


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page