top of page

Лазаровден в горубленския храм "Св. Георги Победоносец"



С особена тържественост за поредна година Горубленската енория отпразнува светлия празник на Възкресение Лазарово, т. н. Лазаровден. В чест на приятеля Христов - свети праведен Лазар Четверодневни, беше отслужена архиерейска света Литургия. Горубленската енория има и друг радостен повод - техният духовен наставник иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храма, в този пролетен ден отбелязва своя имен ден.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит Зтатоустовата литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Да вземат участие в братско съслужение и влязат в радостта на празника, в храма дойдоха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, протойерей Петър Петров и свещеник Стоян Иванов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, ръководени от Тодор Костов.

Към събралото се многобройното църковно изпълнение в края на богослужбата се обърна със слово епископ Поликарп, който припомни чудото, което Христос показа на цялото човечество чрез възкресението на Лазар, а именно, че Той е Господарят на живота и смъртта. Светите Отци разясняват, че възкресението на Лазар е предобраз на Христовото Възкресение, а свети Лазар се счита за втори Христов Предтеча.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела здраве, благоденствие, мир и любов. Специален поздрав владиката поднесе към празнуващия днес иконом Лазар Георгиев, на когото пожела многобройни и доброплодни успехи.

Празничното богослужение завърши с многолетствие за благочестивия български народ, христолюбивото войнство и за тезоименития духовник.

Благодарност към епископ Поликарп поднесе иконом Лазар Георгиев, който от свое име и от името на настоятелите и вярващия народ първо благодари на Негово Светейшество за даденото благословение денят да бъде удостоен с архиерейско богослужение, а и на епископ Поликарп за удостояването на енорията с неговото присъствие и служени,е като пожела на владиката телесно здраве, духовни сили и винаги да проявява това усърдие, което има още от младежките си години.

"Горубляне" е софийският квартал, в който се съхраняват и изпълняват българските традиции. Това става преди всичко чрез различни клубове и занимания по интереси, организирани към читалище "Васил Левски 1926". В този ден бе спазен народният обичай – млади момичета, лазарки, поднесоха своя музикален поздрав към гостуващото духовенство и празнуващия свещеник, на когото пожелаха крепко здраве и благополучие. Според обичая, лазарките отправиха пожелания за здраве и берекет, и обдариха отец Лазар. Към тяхните благопожелания се присъединиха и цялото църковно настоятелство, храмовото духовенство, служителите на храма и многобройните енорияши.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page