top of page

81 години от спасяването на българските евреиНа 7 март, световната общност отдава почит на жертвите на Холокоста.

Именно на този ден, през 1945 г., когато Червената армия освобождава малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц (Полша), зверствата на нацистите в лагерите на смъртта стават обществено достояние, а освободеният лагер Аушвиц се превръща в символ на нацисткия геноцид.

През 2005 г. е обявена датата 7 март от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста. Тогава Генералният секретар на организацията определи деня като: „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста – тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение“.

В София паметта на жертвите бе почетена в двора на 134-то училище „Димчо Дебелянов“ на ул. „Пиротска“, където през 2021 г. бе издигнат мемориалът „Стена на българските праведници“, където десетки хора дойдоха да почетат героите-праведници и загиналите 6 милиона невинни жертви.

На церемонията присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит придружен от архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Духовниците изпяха трикратно „Вечна памет“ за загиналите, както и за всички потрудили се за спасението на спасьяването на българските евреи.

Официални лица на събитието бяха: г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, главен равин Йосеф Саломон, който отправи молитва за загиналите на български и еврейски език, също директор на 134-то СУ – г-жа Весела Палдъмова, г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО-София, г-жа Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието и науката и други официални гости и представители на държавността и еврейската общност у нас.


Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

Comments


bottom of page