top of page

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов



На 16 септември, в навечерието на празника на св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, в старинния столичен храм „Св. София“ бе отслужена тържествена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руската църква у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Карамихалев, иконом Дилян Цветков, протойерей Лъчезар Попов, протойерей д-р Сава Кокудев и протойерей Васил Танев от храмовото духовенство, свещеник Атанас Забаданов, свещеник Евтимий Куков, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Празничната служба бе огласена с изпълненията на хор „Св. Наум Охридски“, дирижиран от д-р Андрей Касабов. По време на вечернята бе осветено петохлебие, което епископ Поликарп раздаде в края на богослужбата за здраве и благословение на всички присъстващи.

Тържествена, празнична и велелепна бе вечернята, посветена на св. София и трите ѝ дъщери, с духовното присъствие на първия епископ на гр. Сердика – св. Климент и на първия сердикийски мъченик – св. Потит.

Вечерната богослужба завърши с пастирско слово на епископ Поликарп, който припомни житието на св. София и нейните дъщери – Христови невести, пострадали мъченически за вярата си. Владиката благодари на църковното изпълнение за неговата съпричастност и отправи пожелания за благодатна, духовна вечер.

В този ден се навършват две години откакто древната църква получи в дар частица от мощите на първия епископ на гр. Сердика (София) св. свмчк Климент папа Римски († ок. 101 г.) и на първия мъченик на гр. Сердика св. Потит (145 – 160 г.). В чест на духовното събитие в края на вечернята вярващите имаха възможност да се поклонят на светите Божии угодници и да получат от тях духовно благословение и утешение.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page