top of page

Край гр. Елин Пелин беше осветен 36 метров железен кръст




На 17 септември, в деня когато Православната църква почита паметта на св. София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов, както и намирайки се все още в радостта на празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше осветен 36 метров железен кръст в местността Тушана, в землището на с. Нови Хан, община Елин Пелин.

Освещаването на Кръста беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Иван Плещов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Серафим Мишев, протойерей Григорий Димитров, свещеник Цветан Велинов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Основният камък за изграждането на Кръста Христов беше поставен на 22 март 2020 г. – Неделя Кръстопоклонна.

Инициативата за въздигането му е на г-н Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин, с одобрението на Общински съвет Елин Пелин и с подкрепата на много граждани, радеещи за духовното възвисяване и напредък на жителите на общината.

Поставянето на Христовия кръст е финансирано от общинския бюджет на Елин Пелин.

След водосвета и освещаването на кръста, на който присъстваха: г-н Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин, г-н Николай Плещов, председател на общински съвет Елин Пелин, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, представители на различни организации, много вярващи християни от околностите и деца, епископ Поликарп произнесе слово, в което изказа благодарност на всички, които са се потрудили за построяването на Кръста, воглаве с кмета на Елин Пелин, основен двигател на това свято и отговорно дело. Епископът подчерта важността от това навсякъде да се строят и изграждат свети места, които да свидетелствуват силата на вярата, да подтикват човеците към духовни размисли, и предават на идните поколения спасителния евангелски живот.

Многобройното множество беше поздравено с новата духовна придобивка, както и всеки мина да се поръси за здраве и благословение.

Празникът по освещаването на Кръста продължи с програма, подготвена от дечица, както и с почерпка – приношения на благочестивите православни християни.

Предстои пространството около Кръста да се облагороди, за да стане място за почивка, отдих и духовно съзерцание на жителите на Елин Пелин и околностите, както и от гости. Кръстът, които е осветен от 30 прожектора, също и района, ще бъдат място за посещения, както през деня, така и през нощта. Една от предстоящите идеи е да бъде построен и малък параклис в чест на Въздвижението на Светия Кръст Господен.



Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page