top of page

Водосвет при основите на новостроящия се храм „Св. патриарх Евтимий“ в столичния кв. „Люлин“На 20 януари, когато Православната църква почита паметта на св. Евтимий, патриарх Търновски, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, при основите на новостроящия се храм, посветен на българския светец в столичния кв. „Люлин“, беше отслужен тържествен водосвет.

Поводът беше отбелязването празника на св. патриарх Евтимий, както и да се поощрят ктиторите, дарителите и строителите на храма.

Водосветът извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Лъчезар Попов, председател на Църковното настоятелство на новостроящия се храм и много столични свещеници.

На празничното моление присъстваха дарители и строители на храма, както и вярващ народ и жители на квартала.

Църковните песнопения на водоосвещението изпълниха църковни певци – квартет от митрополитския катедрален храм Св. вмчца неделя“ – София.

Епископ Поликарп поръси присъстващите със светена вода и произнесе кратко слово, в което благодари на всички, които са се ангажирали със строителството на храма, както и на присъстващите и се помоли, Бог по молитвите на великия български светец, да даде скоро храмът да бъде построен и да се съберем на неговото освещаване.

Епископът поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page