top of page

Тържествено беше отбелязан духовният празник на Дупница



На 19 октомври, денят, в който Православната църква почита паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, гр. Дупница отбелязва своя духовен празник.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в катедралния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Дупница, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Празничното богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, и предстоятел на храма, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Георги Гелов, свещеник Иман Айдаров, свещеник Добри Добрев, свещеник Петър Очков, свещеник Никола Чочев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Георги Иванов и дякон Игнатий Игнатов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при дупнишкия храм „Св. Георги“.

Празничната света Литургия беше уважена от десетки православни християни, който със своето присъствие в храма показаха своята любов към св. Йоан Рилски, небесен закрилник на целия български народ.

Празникът на гр. Дупница беше уважен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от представители на различни институции и организации.

По време на светата Литургия Негово Преосвещенство ръкоположи за свещеник дякон Георги Иванов. На новия свещеник епископ Поликарп пожела достойно и отговорно служение.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за живота и добродетелите на св. Йоан Рилски Чудотворец и поздрави присъстващите с празника.

Тържествената програма продължи с литийно шествие до площада на гр. Дупница, пред сградата на Общината, където бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие на жителите на Дупница.

Водоосвещението беше уважено от г-н Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил, г-н Методи Чимев, кмет на Дупница, заместник кметове, председателя на Общинския съвет на Дупница, общински съветници, служители на Общината, гости и много граждани на Дупница.

След Водосвета епископът поздрави всички с духовния празник на града от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, радост, сили, единство и придобиване на Христова любов.

Официалното тържество по отбелязването на празника на св. Йоан Рилски Чудотворец – духовен празник на Дупница приключи със среща на официалните лица при кмета на гр. Дупница.


Снимки: архимандрит Евтимий и Николай Пенев

bottom of page