top of page

Велик маслосвет в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя”На 12 април, вечерта на Велика сряда, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, след изпълнение на малко повечерие бе отслужен Велик маслосвет. Това специално и единствено по рода си тайнство се извършва само веднъж в годината за цялото църковно общество.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В продължителното последование, което включва четенето на седем апостолски и седем евангелски четива взеха участие, заедно с владиката седем свещенослужителя: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател църковното настоятелство на храма, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов и свещеник Никола Чочев. В богослужбата взеха участие и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юпиан Периклиев и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна група духовници и певци, ръководени от д-р Андрей Касабов и д-р Калин Кирилов. Владиката и духовниците се редуваха в четенето на евангелските откъси и освещаващите молитви. В края на последованието придържайки светото Евангелие те го поставиха символично върху главите на всички присъстващи и по този начин видимо изобразиха невидимото снизхождане на Божията благодат.

В края на последованието епископът обясни значението на този маслосвет и помаза богомолния народ - за здраве, телесно укрепване и най-вече за прослава на Божия Син, Който даде Своето Тяло и Кръв за спасението на всеки човек.

"Нека Бог да снизходи над нас, да ни изцери от всяко телесно и душевно страдание. Да ни укрепи във вярата, да се вдъхновим и да видим Неговата милост като изцерява нашите недъзи. Нека това елеосвящение бъде за всеки един от нас за здраве, за спасение и вечен живот!" - благопожела владиката като благослови събралия се в голямо множество богомолен народ. Дълго време седемте духовника помазваха вярващите с осветения елей, а те подкрепили се духовно от благодатната служба и осветени телесно се отправиха към домовете си да отнесат частица от Божието благословение.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comentários


bottom of page