top of page

Архиерейска света Литургия, офикия, преобличане мощите на св. крал Стефан Милутин и лития в София



На 30 октомври Българската православна църква чества паметта на св. крал Стефан Милутин. От седем столетия мощите на сръбския крал-светец се покоят в столичния катедрален храм, който чества този ден като втори храмов празник.

По традиция на 29 октомври, ден преди празника, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия с преобличане тялото на св. Крал. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“,Сърбия, храмовото духовенство и десетки свещенослужители от Софийска епархия.

Богослужението бе украсено с участието на трима дякони, ръководени от софийския митрополитски протодякон Иван Петков. Църковните песнопения бяха изпълнени от Мъжкия храмов хор, дирижиран от д-р Стоян Малинов.

На празничната богослужба присъстваха и г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в страната ни, служители на посолството и официални гости от западната ни съседка, както и кметът на София – Йорданка Фандъкова.

Стотици християни от Сърбия се стекоха от рано сутринта в катедралния храм, за да се помолят на светия крал, който от векове се покои в България. Специално изработената рака с мощите на свети Стефан Милутин бе поставена в центъра на храма, така че да има възможност вярващите да се покланят на честните му мощи.

По време на литургията епископ Поликарп отличи с офикия „иконом“ протойерей Петър Славов от храмовото духовенство. Вдъхновена проповед за живота и делото на св. крал Стефан Милутин по време на свещеническото причащение произнесе ставрофорен иконом Кирил Попов.

След светата Литургия започна чинът на преобличане мощите на св. Стефан. Раката бе тържествено внесена в светия олтар и мощите на светия Крал бяха поставени на светия престол. При изпълнение на канона на светеца те бяха преоблечени. След като бяха сложени нова риза и одежди, светите мощи издигнати високо над главите, преоблечени в червени златно-везани одежди и поставени отново в мощехранителницата, която бе понесена от духовниците в литийно шествие. С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе направено литийно шествие с мощите на св. Крал Стефан Милутин по софийските улици.

Тържественият ход започна от ул. „Витошка“ премина по ул. „Алабин“, продължи през улица и площад „Княз Александър“, достигна до площад „Независимост“ и завърши отново в митрополитската катедрала. Коленичил пред св. мощи Негово Преосвещенство еп. Поликарп прочете специална молитва към светеца, а народът коленопреклонно отправи своите прошения към светеца.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави всички български и сръбски духовници, всички гости, дошли от Сърбия, както и софиянците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и преподаде патриаршеския му благослов.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Емануил Сетайеш

bottom of page