top of page

11 години от блажената кончина на приснопаметния Софийски митрополит и Български патриарх Максим



На 6 ноември се навършват 11 години от блажената кончина на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим.

По този повод в столичния митрополитски катедрален храм „Св. Неделя“ беше отслужена заупокойна св. Литургия, на която беше прочетена и заупокойна ектения за приснопаметния Български патриарх Максим. След св. Литургия беше отслужена и панихида за упокоението на бележития български духовник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, св. Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на столичния катедрален храм, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, от храмовото духовенство, иконом Костадин Тренев, протойерей Владимир Корольов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Васил Георгиев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от мъжкия църковен хор при митрополитския храм, с диригент протопсалт Георги Миков.

След св. Литургия беше отслужена панихида за упокоението на Българския патриарх Максим, към която се присъедини и ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, който молитвено присъстваше в св. олтар по време на заупокойната св. Литургия.

В храма бяха поставени лични богослужебни принадлежности на патриарх Максим, за достойно негово възпоменание.

В края на заупокойните последования Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което засегна важни моменти от живота на приснопаметния Български патриарх Максим: „Днес се помолихме Бог да упокои душата на блаженопочиналия приснопаметен Български патриарх Максим в селенията на праведните. Като му въздаде за трудовете и да го приеме в Своите обятия. Патриарх Максим мина в своето служение през много изпитания и трудности, но Бог му даде сила да преведе Българската църква през мрачните и трудни години на богоборчество, разкол и други сътресения, за да може утвърдена, облагодатена, защото е казано, че Бог в немощ се проявява, да бъде нашата Църква достойна сред другите православни Христови църкви и християнски общности. Да бъде за пример и за утвърждаването на човеците във вярата православна, в духовна и достойна борба за отстояването на истината и правдата за мир и стремеж към единство и любов“.

Накрая беше раздадено коливо и хляб, и всички поменаваха с „Бог да прости!“ блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

Възпоменанието за Негово Светейшество патриарх Максим беше уважено от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел при Софийска света митрополия, и десетки верни православни християни.


Снимки: Пламен Михайлов

bottom of page