top of page

С Архиерейска света Литургия беше отбелязан празникът на Гранишкия манастир „Св. ап. и ев. Лука“



На 18 октомври Православната църква почита паметта на св. апостол и евангелист Лука.

Празникът на Христовия апостол особено се тачи в Гранишкия манастир, край гр. Кюстендил, защото това е единственото място на територията на Софийска епархия посветено на св. Лука.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, йеромонах Серафим, игумен на манастир „Св. Стефан“, край гр. Сапарева баня, ставрофорен иконом Генади Генадиев, иконом Даниил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Мирослав Костов, свещеник Никола Чочев, свещеник Георги Тасков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от свещеници от Кюстендилска духовна околия, а на светата Литургия от смесения хор при катедралния храм на Кюстендил - „Успение Богородично“.

Гости на празника на Гранишкия манастир бяха г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и десетки православни християни, дошли, за да почетат паметта на небесния покровител на манастира и околността.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец и певец малкия Божи раб Николай от Кюстендил, който настави да подпомага на духовниците в техните богослужебни обязаности.

След празничната Архиерейска света Литургия епископ Поликарп освети празнично коливо и извърши водосвет за здраве и благословение на вярващите. Той произнесе и проповед, с която запозна присъстващите с живота на св. апостол и евангелист Лука и припомняйки неговите добродетели призова вярващите да бъдат негови подражатели и се изграждат като достойни чеда на Бога и Неговата Православна църква.

Епископът благодари на всички отци, на монахиня Фотиния, игумения на светата обител, на певците и верния народ, за съпричастността им за достойното отбелязване на празника на св. Лука.

Негово Преосвещенство поздрави църковното изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, радост, мир и любов.

Поздрав и благодарност към епископ Поликарп поднесе майка Фотиния, игумения на манастира. Тя благодари, чрез епископ Поликарп, на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за духовните грижи, които полага за духовното въздигане на манастира, както и на ръководството на Софийска митрополия за всегдашната подкрепа. Монахиня Фотиния поднесе на епископ Поликарп красив букет с пъстри цветя.

Всички дошли, за да почетат празника на св. Лука получиха нафора и благословение лично от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

За всички поклонници на светата обител беше подготвена и раздадена храна, за благословение и телесна подкрепа.


Снимки: архимандрит Евтимий

bottom of page