top of page

Храмов празник в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Красно селоНа 5 април в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, в Красно село бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом гл. ас. д-р. Стефан Стайков, протойерей Васил Асенов, протойерей Пламен Ангелов, свещеник Йоан Йотов, йеродякон Поликарп и йеродякон Вартоломей.

Песнопенията на утринната и светата Литургия бяха огласени от храмовия псалт  Методий Стоилов, който отбелязва и именния си ден.

На богослуженията присъстваха столичани, дошли да се помолят за здраве и благоденствие.

В края на Литургията епископ Поликарп каза духовно слово за свети Методий: „В храма посветен на светите братя Методий и Кирил, учители Славянобългарски, ни призовава Бог да въздадем Нему хвала за великите благодеяния, които изобилно е излял върху нашия народ. Вглеждайки се в образа на свети Методий, ние виждаме смирението и кротостта, с които се е удостоил да просветне, като светило пред Бога – каза епископът, като разказа за живота и делото на свети Методий славянобългарски.

„Спомняйки си делото на първоучителите да благодарим на Бога, че ни е дал такива учители и светила. Благодарим и на светите братя, че са ни дали четмо и писмо да служим и славословим Бога на разбираем за нас език. Нека си припомняме тази огнена, пламенна любов, с която светите Методий и Кирил запалиха светлината на Българската и Славянска просвета. Нека следваме техния пример, както свети Методий и свети Кирил тръгнаха от Солун по повеление на Константинополският патриарх Фотий, с разрешението на папа Адриан II да образоват, научат и проповядват Христос на славяните. И те послушни на Божията воля тръгнаха по Балканите за да проповядват, така и ние да се изпълним с тяхното дръзновение, тяхната любов, тяхната саможертва. Почерпили от Божествения кладенец на мъдростта, укрепени с Тялото и Кръвта Христови, облагодатени със Даровете на Светият Дух, по молитвите на днес чествания свети Методий Славянобългарски, Бог да ни помилва и спаси, и с Негова помощ да достигнем до славния и Велик ден на Христовото Възкресение. – благопожела още владиката.

Бе изпято многолетствие за Високопреосвещения митрополит Врачански Григорий, за Преосвещения епископ Поликарп Белоградчишки, свещенството, както и за псата г-н Методий Стоилов който на този ден отбелязва имен ден и за всички благочестиви и православни християни!

Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Стефан Сайков подари красив букет цветя в знак на благодарност и картина изрисувана от г-жа Мирослава Мерекьова, която изобразяваше Църквата като спасителен кораб в бурно море. Епископът благодари на о. Стефан за организацията, на свещенството, на народа и на всички потрудили се за храмовия празник. След проповедта епископът раздаде нафората на народа.


Текст и снимки: йеродякон Вартоломей Фердов

Comments


bottom of page