top of page

Архиерейска вечерня в чест на св. Николай Мирликийски ЧудотворецС празнична архиерейска вечерня на 5 декември започна храмовия празник на столичния митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец”, кайто се намира се срещу сградата на Софийската света митрополия. В навечерието на Никулден в него бе отслужена празнична архиерейска вечерня с петохлебие, предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.


В съслужение с епископа в празничното богослужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Николай Нешков, предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Валери Делчев и йеродякон Вартоломей. Църковните песнопения бяха изпълнени от певци, ръководени от Никола Антонов. Десетки софиянци се стекоха в декемврийската вечер да почетат Мирликийския Чудотворец и да се поклонят пред чудотворния му образ в храма, който бе украсен със свежи цветя.

По време на вечернята бе отслужен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на вярващите.След вечернята, епископ Поликарп произнесе пастирско наставление, изхождайки от прочетените на богослужението празнични паримии, които говориха за премъдростта.

„Текстовете ни насочват към това, което е най-важно и най-ценно за всеки един християнин – придобиване на премъдростта. Св. Николай бе изпълнен не само от природната мъдрост, но и с Божествена благодат и премъдрост… Независимо къде сме, какво правим, какви са нашите задължения в света и духовния живот, да се стремим да изпълвяме себе си с Божия премъдрост, защото както бе казано, който придобие мъдрост и премъдрост, той придобива добродетелите, придобива Христа в своето сърце.“ – каза викарният епископ и пожела: „По примера на св. Николай да изпълним себе си с добродетели, с Христа! Той да бъде наш духовен ръководител, да бъде всичко за всеки ! Нека по молитвите на Мирликийския чудотворец, Бог да благослови всеки един от нас и да ни даде възможности в нашия живот да се уподобяваме Нему.“

Думи на благодарност за архиерейското посещение и благослов към епископ Поликарп поднесе отец Николай. В своето слово той изрази желание да придобие дарбата на молитвата.


„Бихме искали нашата молитва да е силна, защото сме заедно, а не защото сме велики молитвеници – каза той. Вярваме, че общата ни молитва ще укрепи Негово Светейшество, който сега усещайки жилото на болестта, усеща и благословението на любовта към него. Да му даде Господ да бъде споходен от ангели, сияйни лечители, а утре св. Николай, който както в живота си – тихо да го докосне, да го благослови и да ни го върне такъв, какъвто искаме да бъде.“ – каза още предстоятелят на храма. Накрая епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела църковното изпълнение да продължава усърдно да моли за изцелението на първойерарха на Българската църква.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page