top of page

Панихида за всички паднали по бойните полета български войни в СофияНа 5 ноември, преди Архангеловден, когато Православната църква си спомня за всички починали и се моли за тяхно упокоение, бяха почетени всички войни паднали по бойните полета за свободата, на нашата вяра и за съединението и независимостта на нашето Отечество.

По традиция, на Военния мавзолей–костница в София, бе отслужена панихида за падналите български войни.

Панихидата, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йордан Божилов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Заупокойната молитва бе възпълнена с умилителното пение на църковни певци от хора при митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, с диригент протопсалт Георги Миков.

Панихидата, организирана от Министерството на отбраната на Р България, в памет на българските войни, паднали по бойните полета за свободата на нашата вяра и за съединението и независимостта на нашето Отечество, бе уважена от г-н Румен Радев, президент на Р България и върховен главнокомандуващ въоръжените сили на България, г-н Димитър Стоянов , министър на Отбраната, адмирал Емил Ефтимов, началник на Отбраната, както и от представители на българското войнство, военни аташета и различни от организации.

След панихидата епископ Поликарп, че е необходимо да имаме винаги пред очите си героичния подвиг на българските войни, както и да се окриляме от тяхното мъжество, преданост и любов към вяра, род и Родина.

Всички присъстващи се поклониха в костницата на загиналите войни, както и запалиха свещ в храма на Костницата „Св. вмчк Георги Победоносен“, където отново прозвуча „Вечная памят“ за починалите и загинали български войни.

За всички починали архиереи, йереи, дякони, монаси и благочестиви християни, епископ Поликарп и придружаващите го духовници, отслужиха на „Свещенически парцел“ на Централни Софийски гробища заупокойна молитва.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page