top of page

Богоявление в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“



На 6 януари – Богоявление, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ беше отслужена архиерейска света Литургия.

Тържественото богослужение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше оглавено от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В празничното богослужение съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиян Периклиев.

Църковните песнопения изпълниха хористите от мъжкия църковен хор, с диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

След светата Литургия Негово Преосвещенство се обърна към верния народ, изпълнил катедралния храм в многобройно множество, като прочете празничното послание за празника Кръщение Господне – Богоявление, от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в което се казва:

Днес, когато пред нас се явява толкова много човешко несъвършенство, празникът на светото Богоявление идва, за да ни укрепи и да ни призове към дела на добротворство и деятелна любов, припомняйки ни Божията щедрост към нас и това, че ние, които сме кръстени в Христа, в Него сме и облечени (Гал. 3:27), а затова сме и призвани да Му бъдем свидетели и подражатели до свършека на света. Да скъпим времето и да не щадим сили, та във всеки ден от нашия живот да добавяме към онази съкровищница, която, по съвета Господен, си събираме не тук, в този скръбен и несъвършен наш свят, а на небесата – там, където „ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат“ (Мат. 6:20). Да бъдем достойни чеда на нашия Небесен Отец, истински Негови съработници и верни Господни приятели (Иоан 15:14-15).

В деня на светото Богоявление, когато по установена традиция се извършва и Великият Богоявленски водосвет с поръсване на бойните знамена на славната ни армия, се обръщаме към нашите военнослужещи – с отеческо благословение и благопожелания за крепко здраве и сили в жертвеното и високоотговорно служение, на което са избрали да посветят живота си. В този ден с особено усърдие се молим и за всички онези православни войни, които са отдали живота си за свободата, независимостта и целостта на скъпата ни Родина – Всещедрият Бог да ги упокои и им дарува Своето вечно спасение.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовно обновление.

Впоследствие предстоятеля на храма и храмовото духовенство извършиха Великия Богоявленски водосвет и поръсиха вярващите за благословение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page