top of page

Съборна архиерейска литургия и молебен послучай 11 години от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит НеофитНа 24 февруари, когато Църквата отбелязва Първото и Второто намиране честната глава на св. Йоан Кръстител, Българската православна църква отбелязва единайсет години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит.


На този ден в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена съборна архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Коринтския митрополит Дионисий от Еладската православна църква. Заедно с него съслужиха Негово Високопреосвещенство Килкиският митрополит Вартоломей, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Епифаний, протосингел на Полиани и Кукуш (Килкис), архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, протопрезвитер Димитрий от Коринт, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, заедно с цялото храмово духовенство, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, десетки предстоятели и свещенослужители на столични храмове и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


Църковните песнопения бяха изпълнени от мъжкия храмов хор, ръководен от проф. протопсалт Мирослав Попсавов. По време на свещеническото причащение проповед за днешния празник произнесе ставрофорен иконом Кирил Попов. В края на богослужбата бе отличен с офикия “протойерей” свещеник Димитър Кутлев, когото владиката представи като сътрудник на патриаршеския кабинет.

“Нека тази офикия да му бъде за смирение, за придобиване на още сили та да бъде примерен, достоен, градивен, както в подкрепата си за Негово Светейшество, така и в живота си като свещенослужител.” – каза епископът преди да възложи върху него ръце.

След литургията, в центъра на храма, многобройното духовенство, предстоявано от викарните епископи отслужиха молебен за здраве и благоденствие на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В края на молебена епископ Поликарп поздрави с днешния тържествен ден църковното изпълнение като припомни историческата значимост на този ден за Българската православна църква, а именно навършването на единайсет години от избора и интронизацията на патриарх Неофит – първойерархът и ангелът на Българската православна църква.

“Нека Бог да дава здраве на Негово Светейшество патриарх Неофит, да го укрепи, да го въздигне от болничния одър, и да ни даде той да е с нас, до нас. Да ни благославя и със своята кротост да ни обединява в едно голямо православно семейство. Бог да го обдари със здраве и дълголетие, за да бъде за нас още дълги години благ пример!” – каза епископ Поликарп.

От името на храмовото духовенство и православното изпълнение на Софийска епархия поздравление и красив букет от 51 бели рози поднесе ставрофорен иконом Николай Георгиев.

“Ние знаем, че Църквата принадлежи на Господ, а на нас принадлежат добрите трудове. Начело е поставен първойерарх, който да дава пример. Ние гледаме и се учим от него. И тъй като днес се навършват две години от началото на войната в Украйна, Негово Светейшество ни дава пример как усърдно да се молим за мир, и как да даваме добри плодове. Поднасяме му тези бели рози, синовно просим благословението му и се надяваме Бог скоро да го вдигне от болничния одър.” – каза отец Николай.


Текст и снимки: Весела Игнатова

コメント


bottom of page