top of page

Василиева св. Литургия на Велика събота в столичната катедрала „Св. вмчца Неделя“Днес e Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресението Христово. Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден свързан още с оплакването на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от жените-мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.

На Велика събота сутринта в храма се отслужва вечерня със св. Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с тържествен характер и ни въвежда във великия празник – Пасха. Затова и по време на богослужбата траурното богослужебно облачение на духовниците се заменя с възкресно, а от олтара се разпръскват цветя – символ на приближаващата пасхална радост.

В митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, свещеник Кирил Попов и осем дякона, ръководени от йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Още от сутринта десетки столичани дойдоха в църквата и се присъединиха към съботната литургия, която някои наричат „Първо Възкресение“. По време на вечернята епископ Поликарп разпръсна от олтара цветя към богомолния народ и така всеки успя да вземе стръкче цвете и да го отнесе за благословение у дома си. Повечето от присъстващите християни днес приеха св. Тайни, за да могат обновени и обдарени с Божията благодат да посрещнат радостния ден на Възкресението Христово.

В края на св. Литургия, владиката като разказа за този ден, в който „мълчи всяка твар“, обясни смисъла на днешните евангелски събития. 

“Нека да мислим за вечното и съкровеното и очистили себе си по този начин да бъдем наистина достойно встъпили в радостта на Христовото възкресение” – благопожела владиката.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Димитър Цонков


Σχόλια


bottom of page