top of page

Велики петък в столичния храм „Света Неделя“На 22 април – Велики петък, в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ бяха отслужени определените за деня молитвени последования: Царски часов и вечерня, на която беше изнесена светата Христова Плащаница и поставена в средата на храма.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, богослужебните последования за Велики петък бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, протойерей Георги Яковидис, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

След Царските часове, по време на вечернята, с благоговение и любов беше изнесена Христовата Плащаница и поставена в средата на храма.

След полагане на плащаницата епископ Поликарп произнесе кратка назидателна проповед, с която подтикна вярващите да се изпълнят с любов по Бога и да отворят сърцата си, които да станат гробна пещера, която да приеме Спасителя, който и да Възкръсне в тях, като направи вярващите достойни и истински православни християни и наследници на Царството небесно.

Храмът беше препълнен с вярващ народ, който пристъпи да се поклони пред светата Плащаница Христова, както и да прегърне Кръста Христов.


Снимки: Бехнам Сетайеш

Commenti


bottom of page