top of page

Монашеско опело на блаженопочиналия Български патриарх НеофитВ следобедните часове на 14 март бе отслужено монашеско опело на блаженопочиналия Български патриарх Неофит, който се престави в Господа на 13 март.

Мертвеното последование бе извършено от Техни Преосвещенства Белоградчишкия епископ Поликарп и Велбъждския епископ Исаак, викарии на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, десетки предстоятели на столични храмове, свещенослужители, заедно с протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в заупокойното богослужение взеха служителите на патриаршеския кабинет, най-близките сътрудници и служители на патриаршеския дом, свещеници, митрополитски служители и духовни чеда на Светейшия патриарх Неофит.

Умилителните и затрогващи вярващото сърце мертвени песнопения бяха изпълнени в източно църковната певческа традиция от служители на Митрополията, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов.

В края на мертвеното последование епископ Поликарп се обърна към опечаленото събрание и подчерта, че патриархът е преди всичко монах, поради което бе извършено монашеско опело, което се различава от това на миряните и свещениците.

“В този храм, построен, изписан и благоустроен от Българския патриарх Максим извършихме опелото за монах, което е определено по чина на монашеското последование. Наред с това че е патриарх, архиерей, Негово Светейшество е преди всичко монах, който се украси с дадените обети пред Бога, постара се да ги изпълни, затова повелява да го изпратим и като монах.

Нека стоейки пред него в този момент, да се молим на Бога да Го приеме в Своето небесно царство! Да ни укрепи Бог, както и него във вярата, и според нашите сили и възможности да се стремим да му подражаваме в доброто и полезното, което той ни ни показа.” – каза в краткото си слово владиката.

“Ние християните живеем за този ден, в който ще си отидем от този свят и ще се преставим пред Бога. Нека бъде вечна и блажена паметта на патриарх Неофит! Нека го носим в сърцата си и знаем, че ще разчитаме на неговата молитва, на неговото благословение и духовното му предстоене пред Бога за всеки един от нас.” – каза още епископ Поликарп.

Вечна и блажена да бъде паметта му! – казаха отново всички присъстващи и поклонението пред Светейшия владика в храм ” Св. Марина” продължи до вечерните часове. След отслужване отново на трисагий, патриаршеският ковчег бе изпратен с траурна тържественост за последен път от Софийска митрополия, за да бъде посрещнат отново утре, 15 март, в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Kommentare


bottom of page