top of page

Архиерейска вечерня в столичния храм „Св. св. Константин и Елена“На 20 май, в навечерието на празника на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка Елена, в едноименния столичен храм бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Княжево, протойерей Иван Иванов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Георги Янъков, предстоятел на храм „Покров Богородичен“, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха ръководени от г-н Станислав Цеков и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на събралите се във възобновяващия се храм християни. След това владиката извърши пострижение за четец и певец на младия Божидар, който ще помага на свещенослужителите в храма.

Преди да раздаде петохлебието лично на всички присъстващи, епископ Поликарп ги поздрави с настъпването на храмовия празник и с Христовото възкресение, което споменаваме ежедневно до Възнесение Господне, а о. Иван благодари на владиката и чрез него на митрополит Григорий за архиерейската вечерня.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Димитър Цонков

Comentarios


bottom of page