top of page

Архиерейска света Литургия за празника на светите мъченици Кирик и Юлита в гр. Банкя



На 15 юли Православната Църква почита паметта на светите мъченици Кирик и Юлита. Те са майка и син, пострадали за Христа при римския император Диоклетиан ок. 304 г.

Единственият храм на територията на Софийска епархия посветен на светите мъченици Крик и Юлита се намира в гр. Банкя.

По този повод в едноименния храм беше отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската света Литургия, възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на катедралния храм „Св. вмчца Неделя“, ставрофорен иконом Милко Топузлиев от храмовото духовенство, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храма, протойерей Георги, от гр. Ксанти, Гърция, протойерей Владимир Корольов, протойерей Йоан Маджуров, свещеник Борис Попов, от Неврокопска епархия, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Ивайло Борисов.

Клиросното пение бе изпълнено от протойерей Петър Василев от храмовото духовенство, както и от семинаристи и богослови.

Празникът беше уважен от стотици православни християни, сред които, кметът на район Банкя, г-н Рангел Марков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, както и представители на различни организации и институции.

Преди началото на литургията епископ Поликарп пострига за „четец, певец и свещоносец“ на Българската православна църква двама мъже от енорията – Свилен и Благовест, на които пожела да бъдат ревностни в служението си в светия олтар.

По време на тържествената света Литургия бяха извършени две ръкоположения. За презвитер беше ръкоположен дякон Ивайло Борисов, а за дякон – иподякон Кирил Попов от гр. Петрич.

В края на празничното моление беше офикиран за ставрофорен иконом предстоятелят на храма иконом Василий Топузлиев. На новият ставрофорен иконом епископ Поликарп пожела дълголетно и достойно служение.

С празнично слово за светите Кирик и неговата майка Юлита към народа се обърна епископ Поликарп. Той припомни важни моменти от живота на светите мъченици и сподели, че е необходимо всеки да следва този благ пример в своя духовен и социален живот, за да бъде достоен и истински православен християнин. Владиката приветства духовниците, поздрави християните с храмовия празник и отправи благопожелания от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. По традиция, след Литургията, в двора на храма бе отслужен празничен водосвет, по време на който множеството вярващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение.

За подкрепа на всички, уважили храмовото тържество, бе раздадено и благословено ястие, приготвено и дарено от местната община.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page