top of page

Архиерейска света Литургия в гр. Кюстендил



На 13 ноември - 8 Неделя след неделя подир Въздвижение, в деня когато се почита паметта на св. Йоан Златоуст, в град Кюстендил беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Архиерейското богослужение беше отслужено в храм "Св. вмчк Мина", оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужбата взеха участие: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, иконом Светослав Григоров, протойерей Виктор Мачай, протойерей Костадин Тренев, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Георги Тасков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Песнопенията на утренята бяха изпълнени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, а на светата Литургия от сведения църковен хор при църквата.

Поводът за празничното богослужение беше и отминалият храмов празник на църквата.

Преди Литургията епископ Поликарп извърши обновление на реставрираните стенописи в светия олтар и северната страна на храма.

След края на светата Евхаристия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за живота и служението на свети великомъченик Мина, както и върху неделното евангелско четиво - за добрия самарянин.

Епископ Поликарп призова вярващите да следват добрия пример на небесния си закрилник св. Мина и изпълнени с добродетели и истинско познание за духовното да бъдат любвеобилни едни към други и пример за човечност, искреност, милосърдие и Христова любов.

Епископът поздрави Негово Високопреподобие архимандрит Исаак с неговия рожден ден, който той отбеляза на 9 ноември, както и изпълването на кръгла годишнина - 40 лета.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит епископ Поликарп поднесе на рожденика нагръден кръст за благословение и духовно поощрение.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела леки и спасителни предстоящи Рождественски пости и изпълнение на сърцата им с мир, радост и благоволение.

От името на всички присъстващи на празничното богослужение, поздрав към архиерея отправи архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

Празникът в кюстендилския храм "Св. вмчк Мина" беше уважен от г-н Петър Паунов, кмет на Кюстендил, от г-н Христо Терзийски, народен представител в 48-то Народно събрание, както и от десетки православни християни от града, околностите и гости.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page