top of page

Тържествен концерт в чест на Успението на св. крал Стефан Милутин



Вечерта на 28 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ се състоя празничен концерт в чест на св. Крал Стефан Милутин.

В столичния катедрален храм, наричан дълго време от софиянци „Св. Крал“, в концертната вечер взеха участие четири хора, които изпълниха църковни песнопения.

Гости на празничната вечер бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на епархията, свещенослужители от Софийска епархия, г-н Румен Петков и множество миряни. Водеща на концертната вечер бе д-р Надежда Панайотова.

Първи се представиха певците от хор "Св. Наум Охридски", с диригент д-р Андрей Касабов. Те изпълниха източноцърковни песнопения, някои посветени на св. Крал. За първи път те изпяха "Слава" на хвалитните на св. Крал, с автор Андрей Касабов, и "Вниду в дом Твой" от Христо Псомиади, глас 5, с музикална адаптация от Андрей Касабов и редакция от Тянко Николов.

Следващ участник в празничната вечер бяха Детския църковен хор „Св. Серафим Софийски“, с диригент Анелия Кочева. Малките християнчета вдъхновено изпяха "Отче наш", тропари на български светци и "Иже херувими".

Смесеният хор при храм „Св. вмчца Параскева“ и хор "Георги Робев", с диригент Нели Трошева бяха третият участник в концертната вечер. Мащабната хорова формация защити името си на майсторски изпълнители на многогласна хорова музика, с произведения от класически автори.

По време на концертната програма бе изпълнено стихотворение, посветено на св. Крал, написано от Белоградчишкия епископ Поликарп и прочетено от Пламен Мирянов.

Софийски свещенически хор, с диригент ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, бе последният участник в концерта. Те се представиха с малко известни песнопения, еленски напеви. Столичният свещенически хор изпълни част от опелото на св. крал Стефан Милутин, чийто поетичен текст е дело на епископ Поликарп.

„Дадохме духовно начало на дните в чест и памет на св. крал Стефан Милутин" - каза владиката в края на вечерта. "Насладихме се на концерт, който ни подтикна към духовни размисли и разсъждения, та с чисто сърце да пристъпим към празника на небесния ни закрилник, който повече от 500 г. ни насърчава към духовен живот, вяра, надежда и любов".

Епископът изказа благодарност от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на децата, хористите и свещениците, които взеха участие в празничния концерт. В знак на благодарност той връчи грамоти на диригентите на хоровете и по един камертон, "за да вземат винаги правилния тон".

След гръмко многолетствие, произнесено от дякон Юлиан Периклиев, епископ Поликарп благослови присъстващите и ги поздрави с настъпващия празник, като пожела: "Св. крал Стефан Милутин да ви пази и благославя!"

Празничният духовен концерт беше организиран от йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Милена Апостолова

bottom of page