top of page

На Велики вторник бе отслужена Преждеосвещена света Литургия в храм “Покров Богородичен”На Велики вторник в столичния храм ” Покров Богородичен” бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Янъков, протойерей Живко Лозанов, протойерей Владимир Каральов, свещеник Тодор Стоянов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Миряни от цяла София дойдоха в столичния храм, за да вземат молитвено участие във великопостната богослужба. Продължителните църковни песнопения бяха молитвено изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Много от присъстващите в края на литургията пристъпиха и се причастиха с Христовите Тяло и Кръв. Към събралото се църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп, който разтълкува евангелската притча за десетте девици.

С нея светата Църква ни призовава да бъдем готови да посрещнем Небесния Жених със запалени светилници в своите души, защото Господ Иисус Христос ще дойде внезапно и неочаквано. В този ден светата Църква ни посочва и притчата за талантите. Тя ни призовава да обработваме нивата на своята душа и така да увеличаваме дарованията си, т. е. талантите, които ни е дал Бог.

“Много често казваме, че сме служители на Бога. Но като се поразмислим и осмислим думите на Спасителя към апостолите, виждаме че не ние сме Негови служители, а Той на нас ни служи, както казва св. ап. Матей “Син Човеческий дойде не за да Му служат, а за да послужи”. Господ ни милва, спасява, прощава ни, обгрижва ни като малки деца, а ние си мислим поради нашата гордост, че ние служим на Него. Кой може да бъде достоен служител на Бога от грешния и недостоен човешки род?! Богочовекът Христос със Своята жертва на Кръста, със Своето изкупително дело дойде, за да послужи и да ни бъде пример. ” – каза още в словото владиката и благопожела в тези свещени дни на Страстната седмица “да не помисляме нищо високо за себе си, а да бъдем смирени, кротки, да бъдем човечни, а най-вече да бъдем търпеливи.”

Владиката благодари на храмовото духовенство, на певците за молитвеното пеене и на присъстващия богомолен народ и благослови: “Бог на всички да въздава, да благославя и да ни изпълнява всички добри пожелания.”


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page