top of page

Духовна придобивка в столичния храм „Преображение Господне“



В неделния ден на 8 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията на столичния храм „Преображение Господне“ и с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит отслужи празнична света Литургия.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятелят на храма ставрофорен иконом Василий Сарян, иконом Костадин Тренев, протойерей Климент Харизанов, протойерей Владимир Каральов, свещеник Борис Борисов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци и от Детския хор „Св. Сарафим Софийски“, с ръководител Анелия Кочева. Повод за архиерейското присъствие бе освещаването на новоизписана икона, посветена на Всички светии. Тя е авторска икона на зографката Елеонора Караиванска. Изрисувана е по поръка на ставрофорен иконом Василй Сарян, който е определил специален проскинитарий за нея в храма, поставен непосредствено над рака с многобройни частици от св. мощи на различни светии.

В края на литургията епископ Поликарп освети новата духовна придобивка и прочете специална молитва пред нея за духовно въздигане, за благословение и духовно утвърждаване на всички, които я почитат.

Сюжетът на иконата произхожда от иконографията на „Страшния съд“ и представя тържеството на всички праведници – знайни и незнайни, пребъдващи в Небесното царство. Вдъхновение за иконографката са образци на древни икони на „Събор на всички светии“, но тя е представила ново иконографско решение. Убедена е, че съвременният прочит и интерпретация на класически иконографски решения биха обогатили православното църковно изкуство.

В долната част на композицията е развит образът на Рая, където присъства праотец Авраам и благоразумният разбойник. Използвала е класическо решение, където в центъра, в кръг, е разположен образа на Иисус Христос. Около Него, във втори такъв, са изобразени Евангелистите в техните символи. Отстрани са образите на св. Богородица и св. Йоан Кръстител, с множество ангели и праведници около тях.

След като се поклони на новоосветената икона, владиката отправи пастирски слова към мнолюдното църковно събрание. Той богословски разясни посланието на днешното свето Евангелие, поздрави енорията с новата духовна придобивка и като поздрави верния народ, преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page