top of page

Архиерейска литургия в столичния храм „Св. Мина“, кв. „Модерно предградие“



В неделният ден на 5 ноември енорията на храм „Св. Мина“ в столичния квартал „Модерно предградие” бе възрадвана от архиерейско посещение.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Серафим Петров, председател на храма, иконом Костадин Тренев, протойерей Илия Павлов, свещеник Евтимий Куков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийските псалти Методи Стоилов и Даниел Кутлев. Храмът, посветен на Христовия войн, събра на молитвено събрание много енориаши, сред които и доста семейства със своите деца.

В края на литургията епископ Поликарп се обърна към църковното събрание с пастирско слово, в което говори за посланията от днешното свето Евангелие.

„Всеки от нас има дарования и е необходимо тези дарования и онова, което придобиваме в своя живот, да споделяме с хората, които са около нас и най-вече с хората, които са в нужда.

А всеки един от нас има нужда в своя живот от подкрепа. Човек се нуждае не само от пари, но и от блага дума. Благата дума може да бъде толкова силна, че да избави дори от смърт. Благата дума може да помогне човек да се въздигне от смъртта и падението към светостта. Милосърдие е това което днес ни проповядва Спасителят в Своето Евангелие. Да бъдем такива, каквито искаме хората да бъдат спрямо нас. Да отворим духовните си очи и да видим и разберем онова, което Господ ни говори“ – каза в словото си владиката. Той поздрави от името на на Негово Светейшество патриарх Неофит предстоятеля, църковното настоятелство и всички енориаши с предстоящия храмов празник на св. великомъченик Мина и преподаде първосветителския му благослов.

С топли думи на благодарност отец Серафим благодари на владиката за посещението в енорията и за архиерейската богослужба, като подчерта че от много години в храма не е имало епископско служение, поднесе му красив букет с цветя и му отправи благопожелания и покана за бъдещи посещения.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page