top of page

Храмът "Рождество Богородично" тържествено отпразнува втория си храмов празник



В съботния ден на петата седмица от Великия пост се отдава почит и възхвала на Божията Майка. Според Цариградския типик, Богородичният акатист се отслужва в петък вечер, с Малко повечерие, но според Йерусалимския типик, същият Акатист с Богородичния канон се отслужва на утринната в съботния ден.

Затова той се нарича Акатистова събота. За пета поредна година празникът бе тържествено отбелязан в Софийска епархия. В негова чест бе отслужена архиерейска света Литургия в столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“, който вече го празнува като свой втори храмов празник. Празникът наречен още "Златна ябълка" е свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез Нейна икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за Златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на Асеновградския манастир „Св. св. Кирик и Юлита“ (прочетете най-долу).

Празничната литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Спас Рангелов от храмовото духовенство, както и четирима дякони: митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков. Литургийните песнопения, написани от непопулярни църковни композитори, творили в източно хармонична композиция, бяха прекрасно изпълнени от храмовия хор, ръководен от д-р Росица Николова. По време на литургията епископ Поликарп пострига за "четец, певец и свещоносец" благочестивия мъж Николай, но когото пожела ревностно да помага на свещениците и да служи в светия олтар.

Богомолният народ, изпълнил храма активно участваше в богослужението като гласно изповяда Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш...”. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в края на литургията епископ Поликарп отличи с офикия "протойерей" свещеник Спас Рангелов, на когото пожела все така усърдно да спомага за развитието на храма. В чест на празника, в храма бе тържествено внесена икона на Божията майка, наречена "Златна ябълка". Тя е изработена специално за празника и е дар от благочестива християнка от енорията. Владиката освети мащабната икона като докосна и първия дар за нея истинска златна ябълка. По традиция на Акатистова събота се освещават ябълки, затова храмовото духовенство бе подготвило пет кошници, препълнени със свежи ябълки, които след като еп. Поликарп освети бяха раздадени на присъстващите. В края на богослужението той се обърна към присъстващите с пастирско слово за Света Богородица, като подчерта Нейната особена мисия сред човечеството. "Почитаме в тази събота и един Богородичен образ, наречен Златна ябълка.

Известно е, че този образ помага на всеки според неговата нужда, който с дръзновение се помоли. Но особено впечатлява нейната помощ на семействата, които нямат деца и които са лишени от тази радост. Нека тази икона на Божията Майка да бъде за радост, вдъхновение и утеха и изпълнение на молитвите за всички. Нека по нейните молитви Бог да ни укрепява, да защитава съзнанието ни и да ни учим как да служим по-усърдно на Бога." каза на църковното събрание владиката. Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма и му благодари за организирането на празника и неуморните грижи, които полага за благолепието му и духовното въздигане на енорията, на дарителката, която самоотвержено се е постарала да намери всичко необходимо за изографисването на иконата и за предоставянето на тази светиня за всеобща духовна подкрепа. От своя страна отец Илиян благодари на епископ Поликарп за духовната грижа и изказа думи на благодарност и признателност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за това, че не забравя енорията, а винаги подпомага нейния благодатен живот.

+++

Празникът "Златна ябълка"

"В този ден, петата събота на Великия пост, православните християни отдаваме акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена Благодатна, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона, Благодатна Богородица Дева, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна (бременна). Като се роди рожбата ѝ, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва."


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page