top of page

Архиерейска Преждеосвещена литургия в столичния храм "Въздвижение на Честния Кръст Господен"



На 11 април Православната църква почита паметта на св. свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски. По този повод в София тържествено бе отбелязан денят, посветен на светеца, който се счита за небесен покровител на стоматолозите.

В чест на празника бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия в столичния храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“ в кв. „Лозенец“, където се покои частица от мощите на светия свещеномъченик. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма, протойерей Божидар Маринов, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов. Молитвено участие в богослужбата взеха проф. д-р Андон Филчев, бивш декан на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София, както и стоматолози от София. В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни.

„И днес се съединихме с Тялото на Господа нашего Иисуса Христа. Защото именно това е смисълът на Преждеосвещената литургия през Великия пост. В дните, когато не се разрешава да се отслужва Златоустова литургия, да извършваме този чин, за да може по време на вечерното богослужение да се причастим с Тялото и Кръвта Христови“ – каза в словото си епископ Поликарп в края на богослужбата – „И както четем в молитвата по време на тази литургия, да заживее Христос в нас, и ние да живеем с Него. Намирайки се във втория ден на Страстната седмица, ние прочетохме няколко откъса от Свещеното писание. Един от тях разказва за девиците, които очаквали Жениха: пет от тях разумни, мъдри, и пет неразумни. Както прочетохме в поредното „Последование на Жениха“, Христос е Женихът на всяка една човешка душа. За Този Жених бленуваме, очакваме, желаем и се стремим! Подражавайки Му във всичко ще станем наследници на Неговото царство, и не само наследници, но и населници. Така че обогатени от този момент, Спасителят казва, нека бъдем като тези девици, които бяха мъдри, които се потрудиха и предвидиха, че Женихът може да закъснее, взеха повече елей в своите светилници и влязоха с Него в чертога. Нека не бъдем като неразумните, които не предвидиха това, и когато дойде младоженецът се чу възглас: "Ето, младоженецът иде, идете да го посрещнете!", те нямаше с какво да излязат и се лутаха тук и там да търсят... Елей не означава само зехтин, чрез който блести светилника, означава и милост. Необходимо е в нашия живот да се стремим да придобиваме таланти и усърдие, да бъдем човеколюбиви един към друг, състрадателни и тези дела да ни позволят да заредим достойно нашите светилници, и тогава именно ще бъдем будни, в очакване на Спасителя Господа Иисуса Христа“ – каза още владиката и разказа за свети Антипа, епископ Пергамски, който е бил вдъхновение за множество хора, които като виждали неговото себеотрицание са приемали Христовата вяра и са се утвърждавали в доброто и полезното. Той призова вярващите да подражават на делата му и да се изпълват с неговото мъжество по свидетелството на вярата и Христовите евангелски истини.

Владиката поздрави представителите на Факултета по дентална медицина в лицето на проф. д-р Андон Филчев с празника на техния духовен покровител и пожела в скоро време да бъде завършен храмът, посветен на свети Антипа, в двора на Медицинска академия.

Епископът преподаде благослова на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела на всички да се трудят в духовно и телесно здраве. Той благодари на предстоятеля на храма иконом Любомир Стоянов за организирането и провеждането на великопостното литургично последование, на певците за тяхното певческо умение, което да продължават да прояввяват, на свещениците, взели участие в богослужението, и на всички стоматолози и вярващи хора, дошли да влязат в съборната молитва на Велики вторник.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page