top of page

Освещаване на първия медицински хеликоптер в България



На 18 март беше направено освещаването на първия медицински хеликоптер в България.

Водосвет и освещаване на машината извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом  Васил Шопов и йеродякон Поликарп.

На освещаването на първия медицински хеликоптер присъстваха пилотите, екипите, които ще се грижат за хората в нужда, както и ще ги придружават до болничното заведение, както и представители на различни институции. След освещаването бе изпълнен и първият тренировъчен полет на хеликоптера по въздух. Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с новата придобивка и пожела на служителите Божие благословение при спасяването на човешки животи.

Хеликоптерът бе доставен на 1 февруари от Италия, бе официално представен на 2 февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и други представители на държавната власт. Останалите хеликоптери ще идват поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

В момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.


bottom of page