top of page

Архиерейска света Литургия в манастир „Свети Теодор Стратилат“ край село Балша


На 8 февруари Православната църква почита паметта на свети великомъченик Теодор Стратилат, пострадал за Христа през 319 година.

Денят е и празник на Балшенския манастир „Свети Теодор Стратилат“ в район Нови Искър.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в светата обител бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия. Богослужбата бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Тимотей игумен на манастира, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, ставрофорен иконом Гоце Христов, свещеник Йоан Стефанов, йеродякон Поликарп и йеродякон Вартоломей.

Утринното богослужение бе огласено от йеромонах Силуан брат на светата обител, а Литургичните песнопения изпълни Камерен хор „Спасение“ към църквата „Света Параскева“ с диригент госпожа Нели Трошева.

Със слово в края на службата епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и честните поклонници от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни за мъченичеството на Христовия воин: „Свети Теодор Стратилат живя в години на идолопоклонство, но не се бавеше да свидетелства Евангелието, човещината, добротата, не се бавеше да бъде пример за всички във всичко, да прославя Бог. Ние също така, сме призвани да се подучим от него на благия Христов закон, който не е тежък, а е бреме леко, който освещава нас и нашите трудове, да свидетелстваме Христовото дело и да имаме вяра, надежда и любов“.

Йеромонах Тимотей благодари от името на всички присъстващи на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за съвместната служба и за благослова, като връчи цветя на владиката.

Владиката още веднъж благодари на църковното изпълнение за молитвените съучастие и призова Бог да дава на всички онова, което е потребно за спасение и вечен живот.

На богослужението молитвено участие взеха: господин Владислав Владимиров, кмет на район Нови Искър, заместник-кметът Георги Богданов, миряни и деца. След тайнството Евхаристия бе извършен и тържествен водосвет в двора на манастира.

Осветени бяха много погачи и приноси, както и украсено коливо с образа на свети Теодор. Подготвени бяха и от местните жители ястие от месо, за здраве и благословение на всички поклонници.


Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – Снимки от Литургията

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – Снимки от водосвета

Comments


bottom of page