top of page

С водосвет беше открита новата учебна година в 55 СУ „Петко Каравелов“ в София



На 15 септември с водоосвещение беше дадено началото на новата учебна 2023/2024 г. в столичното 55 СУ „Петко Каравелов“ в София.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествения водосвет извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и иконом Костадин Тренев.

След водоосвещението епископ Поликарп поздрави директора на училището г-жа Таня Панчева, г-н Мирослав Боршош, зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ при Столична община, преподавателите, родителите и учениците с новата учебна година и им пожела от името на Негово Светейшество здраве, преуспяване и Божие благословение във всичко. Епископът пожела децата да бъдат, не само обучавани, но най-вече възпитавани в доброто и полезното.

След предвидената програма по откриването на новата учебна година беше осветена новата сграда към 55 СУ „Петко Каравелов“, намираща се на територията на „Музейко“ в София. Подготвителните групи и първите класове влязоха в нова сграда.

Това е първото иновативно училище с профил „Роботика“ в начален етап в София. Във новия филиал на 55. СУ „Петко Каравелов“ ще учат деца от ПГ до 4-ти клас.

В обучението на всички първокласници в 55.СУ ще бъде включен роботът Kubo, който е подходящ за деца от начален курс, а програмата е разработена от учителя по информатика Даниела Генова. Роботът е лесен за програмиране и не изисква устройство или екран, а децата ще научат как се строи алгоритъм от най-ранна възраст.

На територията на Софийска епархия във всички училища новата учебна година беше открита с тържествени водосвети и с усърдие беше призовано Божиеуто благословение и просвещение над подсрастващите, учителите и родителите.


Снимки: иконом Костадин Тренев

bottom of page