top of page

Томина неделя в манастира Седемте престола



На 23 април през тази година Православната църква отбелязва втора неделя след Пасха, която е наречена Антипасха или Томина неделя.

По традиция на много места из епархията денят се почита с особена тържественост и празничност.

Едно от тези места е Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, известен като Седемте престола.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит манастирският празник беше уважен с архиерейско посещение.

Тържествената света Литургия в храма оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Севастиан, игумен на светата обител, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковният певчески клир беше огласен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, г-н д-р Светослав Цеков, и църковни певци от София.

Манастирският храм беше преизпълнен с богомолен народ, както и двора и околностите на старославната света обител.

След неделната света Литургия, епископ Поликарп произнесе кратка назидателна проповед, в която призова вярващите да изпълнят сърцата си със силна и непоколебима вяра и да се изграждат като верни чеда на Бога.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит епископът подари на игумена и на братята на Осеновлашкия манастир по една броеница за благословение и усилване на молитвата, както за себе си, така и за целия свят.

Празничният ден продължи с литийно шествие от храма във външния двор на манастира, където беше извършен водосвет, бяха поръсени всички присъстващи със светена вода, както и осветени различни приношения и общ курбан.

Негово Преосвещенство Белоград-чишкият епископ Поликарп поздрави отново цялото празнуващо мно-жество от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, преуспяване и мир.

През целия ден в светата обител прииждаха поклонници, които прекрачвайки прага на манастира споделяха пасхалната си радост и се молеха всеки за своята си нужда.


Снимки: архимандрит Евтимий

bottom of page