top of page

В гр. Самоков се проведе концерт за Въведение Богородично

Актуализирано: 22.11.2023 г.



На 19 ноември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в гр. Самоков се проведе тържество посветено на Въведение Богородично и деня на християнското семейство и младеж.


Тържеството се състоя в митрополитския храм „Успение Богородично“, гр. Самоков и беше организирано от Самоковското архиерейско наместничество и ОУ „Авксентий Велешки“, гр. Самоков.

Празничната програма изпълниха възпитаници на самоковското училище „Авксентий Велешки“, което е наследник на Самоковската духовна семинария - Самоковско рилско богословско училище от 1876 г., на което митрополит Авксентий Велешки е един от големите дарители.

С особено внимание празничната програма, която бяха подготвили децата, беше проследена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, г-н Ангел Джоргов, кмета на гр. Самоков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-жа Ирена Коцева, директор на ОУ „Авксентий Велешки“, гр. Самоков, г-н Владимир Георгиев, бивш кмет на Самоков, свещеници от града и от околията, учители, родители и много деца.


След програмата приветствие към всички деца и присъстващи на празника поднесоха ставрофорен иконом Михаил Колев и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Те благодариха на децата за прекрасната програма, на учителите за добрата подготовка, както и на всички присъстващи за подкрепата и любовта. Всички намиращи се в храма бяха поздравени от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като от негово име получиха иконичка със сцената на Въведение Богородично. Участниците в концертната програма получиха и книжката „Евангелие, преразказ за деца“ с картинки.

Празничната вечер завърши с надежда, че децата ще са достойното бъдеще на нашата Родина, поради което е необходимо да ги пазим, закриляме и облагородяваме, като ги изпълваме с православна вяра, надежда, любов и добродетелност.

 

Снимки: иконом Костадин Тренев

bottom of page