top of page

Храмов празник, нов Енорийски център и офикия в столичния храм "Св. Параскева"



На 28 октомври Църквата тържествено празнува паметта на св. Параскева Иконийска, християнка от Мала Азия, мъченически пострадала за Христовата вяра. В този ден храмов празник чества и един от най-велелепните столични храмове "Св. Параскева" на ул. "Г. С. Раковски".

Празничният ден започна с архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Коцев, ставрофорен иконом Ангел Янъков, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Кирил Дидов, ставрофорен иконом Емилиян Костадинов, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", иконом Гоце Христов, протойерей Лъчезар Попов, протойерей Георги Янев, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от църковния хор при храма, с диригент Нели Трошева.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в края на светата Литургия предстоятелят на храма иконом Йоан Чикалов бе офикиран с титлата „ставрофорен иконом“. В поздравителните си думи към него архиереят отбеляза неговото ревностно служение и му пожела това отличие да му бъде за смирение и да го задължава все така всеотдайно да служи на Божията нива, да се грижи за поверения му храм и свещениците. "Да помни, че Бог очаква от него изобилен плод, грижа за паството и вдъхновение в трудовете, и това да му бъде за спасение и вечен живот" - каза владиката и издигна украсен нагръден кръст с възгласа: "Достоен!"

В края на тържественото богослужение владиката поздрави изпълнилите храма десетки вярващи и припомни житието на св. Параскева. Той прикани да се стремим да имаме и ние нейната вяра, "да поправим нашия живот, да насочим стъпките си към Бога, към Евангелието, към доброто и полезното. Да издигнем сърцата си нагоре, да прославим Бога и да бъдем достойни и предани Негови чеда" - каза в словото си владиката и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.

От името на храмовото духовенство благодарност изказа предстоятелят отец Йоан Чикалов, който с топли думи приветства епископа и му благодари за дадената офикия. Накрая прозвучаха многолетствия за новоотличения ставрофорен иконом Йоан Чикалов, за храмовото духовенство и за всички, празнуващи деня на св. Параскева.

В чест на храмовия празник официално бе открит новоформираният Енорийски център в криптата на храма. Епископ Поликарп освети просторните помещения и благопожела на децата да възрастват в Христовата вяра и успешно да придобиват полезни умения. Всички присъстващи на енорийското тържество се насладиха на изпълненията на малките фолклорни артисти.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page