top of page

Съборна архиерейска Литургия в чест на Въведение Богородично в катедралния храм „Св. вмчца Неделя“



С тържествена архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът Въведение Богородично в столичния катедрален храм “ Св. вмчца Неделя“.

Празничната богослужба бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Заедно с тях в съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство на катедралния храм, во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, протойерей Владимир Каральов и шестима дякони водени от митрополитския протодякон Иван Петков.


Богородичният празник, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство събра на обща молитва в храма, малки и големи християни. Десетките миряни се радваха на благолепното архиерейско служение и на прекрасното изпълнение на двата певчески състава, които антифонно участваха в литургията. На дясната певница бяха застанали мъжете от Катедралния хор, дирижиран от протопсалт Георги Миков и от протопсалт проф. д-р Мирослав Попсавов, а на лявата Представителният митрополитски хор на Старозагорска света митрополия, дирижиран от Мария Колева.

Умиротворени от великолепните изпълнения на двата професионални певчески състава вярващите духовно подготвени, пристъпиха към светите Христови Тайни, за да се приобщят в този ден с Тялото и Кръвта Господни. По време на свещеническото причащение към многолюдното църковно събрание се обърна епископ Поликарп, който поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и прочете негово обръщение, написано специално за празника.

„Светлият християнски празник Въведение Богородично, посочен от Православната ни църква като Ден на православната християнска младеж и семейство, е – също както и всеки друг от богородичните празници – ден на чиста духовна радост. На тази радост, с която първи са били удостоени светите богоотци Йоаким и Анна, заедно с останалите свидетели на празнуваното днес от Църквата изумително събитие, и която преживяваме и ние днес, съзерцавайки мислено тригодишната Мариам, изкачваща сама стъпалата на Йерусалимския храм. На Храма, който я приема в обятията си, за да бъде тя подготвена там за отредената ѝ от Божия промисъл роля в дивното тайнство на Боговъплъщението и спасението на човешкия род от греха и смъртта.“ – се казва в патриаршеското обръщение.

„Нека днес, празнувайки Въвеждането в Храма на тази, на която предстоеше да стане нашата небесна Всецарица, да се помолим и за всички наши деца и младежи, за техните родители, за всяко християнско семейство, за всеки и всички, които с едно или друго, по един или друг начин допринасят към възпитаването и възрастването в православните ни християнски ценности и добродетели на бъдещите поколения строители на съвременна България. Да се молим Христос и Неговото свето Евангелие да бъдат в центъра на живота на всеки човек още от най-ранното му детство, защото когато това е така, тогава и цялото ни общество ще възраства духовно и нравствено, с надежда в Божията благодатна помощ и закрила, в мир и благоволение. Да търсим и да се стремим към детска чистота и непорочност, да се учим от детския порив към Бога и възвишеното, който виждаме в лицето на невръстната Богородица. Да възпитаваме и себе си, и нашите деца и младежи в любов към Бога и към ближния и във всяка спасителна истина на отеческата ни православна християнска вяра. Само тогава ще пребъдем като Божи народ, само тогава ще сме оделотворили заветите и мечтите на родилите ни и възпитали ни във вярата наши наставници.“ – благопожелава още първойерархът на Българската църква.


В края на богослужбата епископ Поликарп поздрави архимандрит Василий с неговия личен празник – рожден ден и му подари благоукрасен нагръден кръст, подготвен от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и от цялото изпълнение на Софийска митрополия. След това владиката приветства гостите от Старозагорска епархия, водени от Старозагорския митрополит Киприян, които „дойдоха в храма и възпълниха нашата молитва, заедно с певците от Мъжкия хор при катедралния храм. Бог да ви дава здраве и сила, да се молите на Бога и привеждате сърцата на вярващите да се умиляват пред Господа. Вие доказвате, че хубаво да има сътрудничество за слава на Бога и за укрепване на молитвата на всеки един от нас“ – каза още софийският викарий. Той поздрави богомолците и преподаде своето първосветителско благословение на Българския патриарх Неофит, като призова Богородичните майчини молитви да закрилят християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page