top of page

Архиерейска преждеосвещена Литургия в храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“На 27 март, в сряда от Втора седмица на Великия пост, в храм „Св. Георги Победоносец“ – Ротонда бе отслужена Архиерейска преждеосвещена св. Литургия.

Литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Куков, председател на храма, протойерей Георги Спасов, председател на храм „Св. Петка Самарджийска“, йеродякон Поликарп и йеродякон Вартоломей.

Песнопенията по време на светата Литургия бяха изпълнение от д-р Андрей Касабов и храмовите псалти.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе кратко духовно слово, в което говори на вярващите за Светото Причастие: „Нека да се причастяваме на всяка света Литургия. Затова светите отци са отредили през дните на седмицата, на Великия пост да не се лишават християните от Причастието с Тялото и Кръвта Христови, но да имаме силата, благодатта да съкрушаваме главата на невидимия змей, както се чете в последната молитва на светата Литургия на Преждеосвещените Дарове. С радост, търпение и мир да завършим поста и да достигнем до Великия и славен ден на Христовото Възкресение“ – каза владиката.

Епископ Поликарп благодари на о. Йоан за организацията, на отците с които съслужи и на дошлите християни, които участваха в светата Литургия.


Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

Comments


bottom of page