top of page

Възкресна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски"



Христос воскресе!

На Възкресение Христово Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод възглави тържествената пасхална света Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Малко преди полунощ митрополит Григорий прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на Спасителя, и възвести Христовото възкресение. В словото след провъзгласяване на Възкресение Христово той каза: "В светлия ден на Христовото Възкресение душите на вярващите се изпълват с благодарност към Твореца и нашето земно битие придобива истински смисъл. Възкресението е празник на живота, носещ любов, мир и духовна промяна за всеки, който го приема с чисто сърце и увереност в невидимото като видимо (Евр. 11:1). Празнувайки Великден, Възкръсналият Господ обновява човешката природа, укрепва ни в изпитанията и ни дава сили да вършим добри дела. Великденското послание, промени целия последващ ход на световната история, и ни насърчава към морална промяна и духовно обновление, което е жизнено необходимо в съвременното общество. То напомня на всички хора за произхода на християнството, както и за идващото Божие царство. В светлите дни на Пасхалното тържество сме призвани да споделим радостта със семейство, приятели и най-вече с онези братя и сестри, които се намират в нужда, като проявим действена любов и милосърдие... 

Нека Възкръсналият Господ дари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и призив да укрепваме себе си и околните в твърда вяра, искрена любов и непоклатима надежда. Радостта от този празник ни вдъхновява за добри дела и сила, сред буйните вълни на житейското море, да запазим мир и спокойствие, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят. Сега повече от всякога е нужно да сме миротвроци и да проявим своята любов на дело към ближния".

На Пасхалната богослужба в съслужение с митрополит Григорий бяха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, столични свещеници, протодяконите Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруновски.

Молитвено участие в богослужението взе служебният министър председател Димитър Главчев.


bottom of page