top of page

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Петка-Параскева Епиватска



С празнична вечерня на 13 октомври започна отбелязването на храмовия празник на църквата „Св. Петка" в кв. „Орландовци“. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска празнична вечерня, която бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в съслужение взеха участие: иконом Петър Христов, председател на храма, протойерей Иван Иванов, свещеник Йордан Божилов, свещеник Николай Пенев, митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Тодор Тодоров. Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Светослав Цеков.

По традиция по време на вечернята бе отслужен чина на петохлебието, което бе раздадено на присъстващите благочестиви християни. В края на вечернята епископ Поликарп благослови събралото се молитвено събрание и се обърна с благо слово към богомолците, дошли да потърсят вяра и утеха при св. Петка. Той припомни житието на обичаната от всички нас преподобна Петка - Параскева. Владиката разясни как и защо е наричана светицата Българска, Епиватска, Търновска, Румънска и с други имена, като подчерта, че всеки, който се е докоснал до нейната благодат, я нарича своя.

"Всеки православен българин, християнин, се обръща към света преподобна Петка, покланя й се, и й се моли. Затова по цялата страна има стотици храмове, манастири, оброчища, паметни места, посветени на света Петка, и всичко това, за да покаже нашият народ любовта, преклонението, уважението към тази, която го благославя, която му дава духовни, крепки сили, и която го наставлява да бъде народ достоен, добродетелен и изпълнен със силна вяра пред Бога… Наречена е Параскева защото се родила в петък, денят, в който разпнаха Господ Иисус Христос, и който ден е дал духовен отпечатък върху света Петка. Тя във всички свои дни показа и доказа как се носи Христовия кръст с чест и с доблест, с внимание и преклонение. Давайки това духовно начало на нейния празничен ден, доколко е възможно да се въздигнем до святостта й, да бъдем с Бога и Бог да бъде с нас." - каза в словото си епископ Поликарп.

Софийският викарий отправи поздравления към духовенството, певците и изпълнението на храма и като призова св. Петка да дава на всеки онова, което е потребно за спасение и вечен живот, преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Текст и снимки: Весела Игнатова ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

bottom of page