top of page

Детски образователен концерт в 78 СУ “Христо Смирненски” - БанкяВ следобедните часове на 24 ноември, в залата на 78 СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, се състоя празничен концерт, посветен на 1160 г. от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.Той бе изпълнен от деца, изучаващи предмета „Религия- Православие“. В най-голямото училище на Балканския полуостров вече 15 години този предмет се преподава и това се осъществява с усилията и желанието на три институции: църковното настоятелство на храма в града „Св. Кирик и Юлита“, председателстван от иконом Василий Топузлиев, училищното настоятелство и ръководството на 78 СУ, като и районната общинска управа.Вече десет години в училището има обособен кабинет по „Религия“, който е оформен според православната иконографска традиция, и в който учениците по вълнуващ, своеобразен начин се запознават с православната вяра и християнските ценности и традиции. Свободноизбираемият предмет през тази учебна година изучават близо 100 деца, под ръководството на трима учители-богослови: Миленка Йоцова, Пенка Петева и Мария Калугерова.


В концертната програма, която се състоя в навечерието на празника на св. Климент Охридски, продължител на просветното дело на светите равноапостолни Братя взеха участие близо 60 деца от 2-ри, 3-ти и 4 клас.На милото тържество присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храм „Св. Кирик и Юлита“, г-жа Ваня Найденова, гл. експерт по Религия в Министерство на науката и образованието, г-жа Ваня Станчева, старши експерт в РУО – София, директорът г-жа Димитрийка Герасимова, г-жа Милена Джолева, директор на ДГ “Изворче”, учители, родители и гости.Талантливите деца впечатляващо рецитираха, пресъздаваха исторически събития и пяха духовни песни, заедно с Детския църковен хор „Св. Серафим Софийски“, ръководен от Анелия Кочева.

В края на програмата възрадван от видяното, епископ Поликарп се обърна към децата и отбеляза, че в утрешния ден заедно със св. Климент Охридски Чудотворец честваме и св. Климент – първият епископ на София.“Бог да ви благослови и да ви наспори в дните, всяко познание, всяка мъдрост, та да бъдете достойни последователи на светите братя Кирил и Методий! Да бъдете техни духовни чеда и тяхна гордост! Да радвате вашите преподаватели, учители и родители и да бъдете гордост и за нашата Православна църква.“ – каза епископът.„Благодарим ви сърдечно за това тържество и в утрешния ден наистина да почувстваме и изживеем празника на свети Климент.“ – добави още той и изказа благодарност на г-жа Герасимова, на нейния екип и на всички потрудили се за това прекрасно събитие.От името на Софийска митрополия владиката, заедно с архимандрит Евтимий раздадоха на учениците илюстрирана Детска библия и иконка. Празничната програма завърши с многолетие и паметна снимка.


Текст и снимки: Весела Игнатова 

Comments


bottom of page