top of page

Храмов празник в столичния квартал “Дружба”
На 23 декември, когато Православната църква почита паметта на свети Наум Охридски столичният храм “Св. Наум Охридски” в кв. „Дружба 2“ тържествено отпразнува храмовия си празник с архиерейска света Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Гавриил от братството на Зографския манастир в Света Гора, иконом Владимир Дойчев, протойерей Владимир Гълъбов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Кирил Попов.

Храмовият празник бе уважен от новоизбрания кмет на район “Искър” – г-н Ясен Русев.

Празничните  песнопения бяха изпълнени антифонно от певците на хор “Св. Наум Охридски”, които се бяха разположили на двете певници. Дясната бе ръководена от д-р Андрей Касабов, а лявата от йеромонах Юстин, брат на Зографския манастир.

С изпълнението им на пространни песнопения, характерни за богослужението на Света гора, те спомогнаха за молитвеното настроение на църковното събрание, което се събра в голямо множество в тържествуващия храм. Мнозина подготвени чинно за приемането на св. Причастие се приобщиха с Тялото и Кръвта Господни.

В края на благолепната служба еп. Поликарп се обърна към присъстващите християни.

“Тържествен и радостен е днешният ден, който ни е събрал в този прекрасен благолепен храм. Намираме се в навечерието на празника Рождество Христово, и следваме онази звезда, която следваха и мъдреците, и която беше показана на пастирите. Следваме звездата, която се спира на мястото, където се ражда Спасителят Иисус Христос. Но тържествен е днешният ден и празник по още един повод, защото отбелязваме храмовия празник на тази църква, дом Божий. Почитаме една друга светлина, една друга звезда, която ни води чрез вярата към царството небесно. Почитаме онзи, който прославя Христа в своите дни и живот – свети Наум Охридски Чудотворец. Както казва свещеният текст, за онези които получават Божията благодат, просветват като светило на небето, за да осветляват пътя на човеците към Бога, вярата, надеждата, любовта, към Царството Небесно. За това казваме, че следваме тази светлина, тази звезда, която насърчава всеки един човек към източника, към този, Който огрява нашия път. Винаги с радост, голяма любов и преклонение идваме в този храм, за да почетем св. Наум, защото освен че е човек, който е просиял в святост и се е наредил сред вселенските светии, ние се радваме защото той е наш, български светец. Наш просветител и вдъхновител в Евангелието и в духовния живот. Радваме се Бог през годините, както преди покръстването, така и до наши дни, не е забравил нашия народ, а го спохожда, и той не е безплоден, а дава в свое време светци, които показват на дело, това което учи църквата за духовното преображение.” – каза в словото си владиката и припомни просветителското дело на св. Наум Охридски. Той подчерта важни моменти от неговия живот и пожела на присъстващите, ползвайки се от неговия живот и благочестие, да възрастват в християнската вяра, надежда и любов.

Владиката поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, благодари на духовниците, взели участие в богослужението, на певците за сладкопението, и на всички, уважили празника на св. Наум, като пожела здраве, радост, духовни сили и достойно посрещане на Рождество Христово.

Приветствени думи към епископа, свещенството и народа поднесе ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма. Той благодари на епископ Поликарп за това, че сподели за пореден път храмовия празник, за радостта, която е създал на енорията и му отправи благопожелания.

Епископ Поликарп благодари на отеца и отново поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит като изрази надеждата да се въздигне от болнично легло и бъде отново сред нас.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page