top of page

Преждеосвещена света Литургия беше отслужена в гр. ГодечНа 31 март с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм "Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Годеч, беше отслужена поредна за Великия пост Преждеосвещена света Литургия.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, йеромонах Симеон, игумен на Шумския манастир "Св. Архангел Михаил", свещеник Харитон Манов, свещеник Илиян Кирилов, свещеник Алексий Мулачки, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения изпълниха йеромонах Макарий, игумен на Неделишкия манастир "Св. Атанасий", протойерей Петър Славов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Великопостното богослужение уважиха жители и гости на Годеч, който пристъпиха и се причастиха.

След Преждеосвещената епископ Поликарп произнесе проповед, с която запозна вярващите с основни моменти от подредбата и структурата на молитвените последования през Великия пост.

Епископът призова вярващите да се стремят да бъдат съпричастни в отслужването на богослужебните последния, като със своето присъствие в храма, възпълвайки се с духовна радост, мир и Христова любов, да бъдат пример за съвременното българско общество. Той подтикна вярващите да се стремят чрез всичко това да показват, че всички заедно, сме едно голямо православно семейство.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела благодатно посрещане на Пасха - Възкресение Христово.

Думи на благодарност за посещението в духовната околия към епископ Поликарп поднесе архимандрит Януарий. Той подари на владиката и букет с цветя.

Молитвеното събрание завърши с раздаване на нафора, както и с архиерейски благослов за всеки присъстващ.Снимки: архимандрит Евтимий

Comments


bottom of page