top of page

Четвърта вечер на Фестивала на православната книга в София



На 3 ноември, съгласно програмата за провеждане на Фестивала на православната книга в София, в столичния древен храм "Св. София" се състоя четвърта вечер на книжния форум. За поредна вечер в старинната базилика се събраха духовници, издатели и почитатели на православната книга.

Водещ-модератор на вечерта бе Пламен Михайлов, главен редактор на официалния сайт на Софийска митрополия и водещ на предаването „Живото слово“ по радио "Епархийски глас".

Вечерта започна с изпълненията на смесения църковен хор при храм „Св. Троица“, с диригент ставрофорен иконом Александър Лашков, който е и предстоятел на столичния храм. Певческата формация изпълни авторски творби на отец Александър и впечатли със своето професионално изпълнение.

В четвъртата вечер на книжния фестивал своите книги представиха издателство „Двери“. Те запознаха аудиторията с изданията, които са направили през годините съвместно с различни митрополии.

"Вярвам, затова говоря" - събрани съчинения и мнения на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, "Мисията на Църквата" на Албанския архиепископ Анастасий, "Философия на православното пастирство", подготвено съвместно със Софийска митрополия, са част от заглавията подготвени и представени от гл. ас. д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

Изданията на Фондация „Наследство на Зографската Света обител“ бяха представени от гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев. Той сподели, че за седемте години, през които съществува фондацията, има издадени около тридесет книги. "Радомировият псалтир", "Кондика на Зографския манастир", "Св. Паисий Светогорец" са едни от последните издадени заглавия на фондацията.

Сандра Керелезова запозна присъстващите с издателството на Фондация „Комунитас“, която има двайсет годишна традиция в издаването на хуманитаристика и преди всичко на християнска литература.

Тя представи заглавия като "Малък духовен компас на нашето време" и "Христос възкръсна" на Оливие Клеман, "Християнски разкази" на Деян Енев, "Метафизика на личността" на Калин Янакиев. Отбеляза, че издателството има и периодично списание "Християнство и култура", което се подготвя с два екипа и вече двадесет години излиза на българския книжовен пазар.

Вечерта продължи с разговор на представящите издателствата върху теми, свързани със съдействието между Църквата и държавата в областта на образованието в България.

На четвъртата вечер на Фестивала присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и десетки православни християни.

След представянията присъстващите имаха възможност да разгледат щандовете на издателствата и да си закупят желаната книга.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page