top of page

В столичния новостроящ се храм „Св. Стефан“ беше посрещната светиня от ЙерусалимНа 7 декември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в новостроящия се столичен храм „Св. Стефан“, в „Южния парк“ се състоя духовно тържество по посрещането на реликва от Йерусалим – камък от мястото на мъченичеството на светия първомъченик и архидякон Стефан.

Светинята беше донесена в новостроящия се храм от г-н Бойко Борисов, експремиер на Р България и председател на ПП ГЕРБ и предоставена на храма за благословение и духовен спомен, чрез Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Камъкът от мястото на мъченичеството на св. Стефан беше предаден на г-н Бойко Борисов при неговото посещение в Истанбул за 29-30 ноември 2022 г., за деня на патронния празник на Вселенската патриаршия – св. ап. Андрей Първозвани от българската общност воглаве с духовния председател на железния храм „Св. Стефан“ архимандрит Харалампий специално за новостроящия се храм посветен на св. Стефан в София. Светинята е предоставена на железния храм на Златния рог от Негово Високопреосвещенство Антидонски архиепископ Нектарий – Патриаршески епитроп на Йерусалимската патриаршия в Истанбул.

Камъкът ще остане в храм за вечен спомен и духовна връзка между Йерусалим, Константинопол, българската общност в Истанбул и София.

При посрещането на светинята беше извършена молитва за здраве и благословение на всички присъстващи, както и изпято многолетствие за целия български народ.

След молитвата г-н Бойко Борисов предаде светинята в ръцете на Негово Преосвещенство и заяви, че е горд да бъде преносител на такава велика светиня. Той се помоли Бог да благослови нашата Родина и да пази всички от всяко зло.

В отговор Белоградчишкият епископ Поликарп изказа благодарност към г-н Борисов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за пренасянето на този скъп дар и благопожела Бог да му дава сили, за да се труди за благото на българския народ и просперитета на нашето Отечество.

Епископът изказа благодарност на експремиера за неговата любов към Православната вяра и църква, към храмостроителството и подкрепата му за всяко добро и благоугодно дело.

На тържественото събитие присъстваха г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на столична община, г-н Тодор Кръстев, кмет на столичния район „Сердика“, г-н Георги Георгиев, председател на столичния общински съвет, г-жа Екатерина Йорданова, председател на организация Жени-ГЕРБ, народни представители, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Василий Асенов, предстоятел на новостроящия се храм, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и гости.

След посрещането на камъка от мястото на мъченичеството на св. Стефан, високите гости разгледаха и се запознаха с етапите на строителство на новия храм.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page