top of page

120 години от освещаването на храм-паметника "Рождество Христово" на ШипкаС Божествена св. Литургия, възглавена от Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския митрополит Гавриил завърши тридневната програма по повод 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ – Шипченски манастир. В нея съслужиха: Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, Константинийски епископ Михаил, архимандритите Василий Савов, Атанасий Султанов, Богослов Димитров, Панкратий Бузов и Димитрий Димитров,представителят на Руската православна църква в България архимандрит Вассиан Змеев, представителят на Румънската православна църква в България иконом Нелуц Опря, ставрофорен иконом Николай Георгиев, архиерейските наместници в градовете Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград, свещенослужители от епархията и други.

В словото си митрополит Киприан подчерта, че храм-паметникът „Рождество Христово“ олицетворява победата на православната Христова любов. „Бесилки, мъчение и клане са средствата, които поробителят използва, за да унищожи вярата на народа ни и с това да претопи българското самосъзнание и достойнство. Със словата „Свобода или смърт“ хиляди наши единородни братя и сестри приемат насилствена смърт, за да предадат напред на поколенията живеца на спасителната ни вяра. Колко мъка е трябвало да изтърпят българските майки, когато са ги разделяли от чадата им, за да ги направят еничари, или са ги убивали пред очите им. Колко ли изстрадали майки са видели посичането на децата им, в окървавено от мъка сърце и уморени от сълзи очи, но не са предали вярата си, защото народът ни има достойнство и съхранен православен дух. Именно тези мъки и стоицизъм проявен от предците ни, привличат състраданието на православните руси, с чиято помощ идва свободата, изпълнявайки на дело думите казани от Спасителя ни „Никой няма по-голяма любов, от тази да положи душата за своите приятели“ /Йоан 15:13/. И неслучайно, в речта си при освещаването на храм, блаженопочиналият Старозагорски митрополит Методий Кусев казва: „Този храм-паметник е изражение за висшата християнска любов…., и ето за това, събитието е с вековечно значение, за съдбата на нашия народ, както и за православието.“, допълни владиката.

„Днес, на този празник, чувстваме Божията благодат и промисъла Му в многовековната ни история, както и по завета на апостола „За всичко благодарете“ /1 Сол. 5:18/, оценяваме по достойнство жертвата на тогавашните руски имперски войни и български опълченци, благодарейки за стореното от тях. Подвигът им и вярата им в православните ценности няма да бъдат забравени. Поклон пред паметта им. И кога облаците закрият внушителната 53-метрова камбана, сняг покрие светата обител и монаси тихо шепнат своите молитви към Бога, нека всички поколения си спомнят за тежките битки на връх „Св. Никола“ (сега връх Шипка), независимо от обстоятелствата, които ни съпътстват в съвременния ни делник, защото паметта им ще бъде вечно жива, а ний монасите в тоз прекрасен манастир ще се молим за упокоение на техните души. И кога забият знаменитите 17 камбани и 12-тонната камбана огласи красивата Розова долина, нека всяко българско сърце се обърне към т. нар. „църква със златните кубета“ и шепнешком промълви „Бог да прости всички паднали за освобождението на България.“, а за всичко друго Бог ще ни въздаде. Вечна и блажена да бъде паметта и на онези, които с труд и знания, упоритост, и постоянство изградиха този величествен храм, и целия манастирски комплекс, превръщайки ги в знаково място, както за молитва, така и за поклонение.“, каза още архиереят. Той благодари на предшественика си бившия Старозагорски митрополит Галактион, на Негово Величество Цар Симеон II – министър-председател на Република България в периода 2001-2005 година и проф. Мария Нейкова – Областен управител на област Стара Загора в периода 2001-2009 година, които с решение на МС 1034/27.12.2004 г., върнаха храма и манастирския комплекс на Старозагорска епархия, която е неразделна част от Българската православна църква – Българска Патриаршия. Митрополит Киприан се обърна и към кмета на община Казанлък Галина Стоянова с цялата си архиерейски любов за грижите, които полага по опазването на храма, като изказа благодарността си и на г-н Бойко Борисов – министър председател на Република България в периода 2009-2021 година, за отделените средства за възстановяването на 53-метровата камбанария и огромния семинарски корпус на манастира, в който днес живеят монаси и поклонници. „На всички дарители, благоукрасители на тази св. обител, Бог да въздаде душевно и телесно здраве, мир и благоденствие. Ние винаги ще помним доброто, което направиха.“, завърши празничното си слово дядо Киприан.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил прочете поздравителния адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в който се изтъква ролята на родната Църква като пазител на вярата, традицията и живата памет, а също и съдействието й за изграждането на внушителния храм-паметник, който е символ на искрена благодарност и почит за падналите на бойното поле.

В края на службата, по решение на Епархийския съвет на Старозагорска св. митрополия, с орден Св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към Старозагорска епархия и по повод годишнината бяха отличени: президентът на Република България Румен Радев /ще получи отличието при следващо посещение/, Н. В. Симеон Сакскобурготски /отличието получи ставрофорен иконом Николай Георгиев / и проф. Мария Нейкова, понастоящем областен управител на област Бургас. С плакет и грамота за участие в тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченска манастир бяха наградени: Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, Константинийски епископ Михаил, представителят на Руската православна църква в България архимандрит Вассиан Змеев, представителят на Румънската православна църква в България иконом Нелуц Опря, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, посланикът на Руската федерация Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, президентът на Република България в периода 2002-2012 година Георги Първанов и политикът Румен Петков.

На нея присъстваха още: зам. служебният министър на културата доц. д-р Пламен Славов, държавният експерт при Дирекция „Вероизповедания“ на МС Жасмина Донкова, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, кметът на община Шипка Василка Панайотова, председателят на Районен съд – Стара Загора Милена Колева, изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Илза Чинкова, Диян Димитров, член на Съвета на директорите на БЕХ, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада ген. Станимир Христов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Деян Дешков, директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, епархийските съветници Деян Русенов, арх. Петър Влахов, Георги Йорданов и Михаил Тачев, представители на бизнеса и други.

Всички гости изразиха положителните си впечатления и от църковните песнопения по време на службата, в изпълнение на Архиерейския хор на Стара Загора, с диригент Мария Денкова и Московския синодален хор с художествен ръководител Алексей Пузаков.


Материал от http://mitropolia-starazagora.bg

Comments


bottom of page