top of page

В столичния храм "Рождество Христово" беше отслужена Архиерейска света Литургия



На 24 декември в столичния храм "Рождество Христово", в кв. "Младост", с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Рождественското богослужение, в чест на храмовия празник на църквата беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Лъчезар Попов, протойерей Васил Танев, протойерей Симеон Змейков, протойерей Сергий Измоденов от Киев, Украйна, протойерей Петър Кудузки, протойерей Иван Иванов, свещеник Георги Марков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Игнатий Игнатов и дякон Стефан Игнатов.

Църковните песнопения изпълниха клиросните певци от храма, воглаве с диригента г-н Никола Антонов.

Преди богослужението епископ Поликарп пострига за четец и певец малкия Божи раб Николай.

По време на Рождественското богослужение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за презвитер-свещеник беше ръкоположен дякон Стефан Игнатов. На новия свещеник Негово Преосвещенство пожела достойно и благодатно служение.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе кратко слово, с което напомни на вярващите да се изпълнят с радост и мир и да почетат Светлото Рождество Христово с мълчание. Епископът пожела на всички спокойна Бъдни вечер и радостно посрещане на Рождество Христово.

Владиката поздрави предстоятеля на храма иконом Димитър Генчев, свещенството от храма, свещениците гости, певците, църковното настоятелство и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Благодарност към епископа от името на цялото църковно събрание отправи отец Димитър, който поднесе и хубав букет от името на всички.

Нафората раздаде новоръкоположения свещеник отец Стефан, като вярващите го поздравиха и му пожелаха от сърце леко служение.

За всички присъстващи на храмовия празник на столичната църква беше приготвена празнична трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page